Moskva imestab, et Bērziņš ei tea II maailmasõja võitjaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Andris Bērziņš.
Läti president Andris Bērziņš. Foto: SCANPIX

Moskva väljendas hämmeldust Läti presidendi Andris Bērziņši sõnade üle, et Teises maailmasõjas polnud võitjaid.

Bērziņš saatis eelmisel nädalal sõjameeste ühendustele kirja, milles kutsus Teises maailmasõjas teine teisel pool rindejoont sõdinuid omavahel ära leppima, rõhutades, et see on tähtis kogu ühiskonna konsolideerimisele. Muu hulgas kirjutas president: «Selles sõjas polnud võitjaid, sest see oli ajaloo suurim inimsusevastane kuritegu, mille tagajärjed annavad tunda veel mitu põlve».

«Loomulikult me panime tähele Läti riigipea «lepitusalgatust». Hämmeldust tekitavad sõnad, et Teises maailmasõjas «polnud võitjaid». See läheb põhimõtteliselt vastuollu ajalooreaalsusega ning kõlab teotavalt maailma fašismist päästnud Nõukogude Liidu ja tema liitlasriikide rahvaste suhtes,» seisab Venemaa välisministeeriumi ametliku esindaja Aleksandr Lukaševitši vastuses ajakirjaniku esitatud küsimusele.

«Sellega seoses oleme taas kord sunnitud juhtima Riia ametivõimude tähelepanu sellele, kuivõrd destruktiivne on püüd revideerida Teise maailmasõja tulemusi ja Nürnbergi tribunali otsust, mis tunnistas SSi kuritegelikuks organisatsiooniks. Ootame, et antud mõtteavaldus saab asjakohase põhimõttelise hinnangu rahvusvahelistelt institutsioonidelt, Läti partneritelt Euroopa Liidus ja veteranide organisatsioonidelt,» lisas diplomaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles