Montenegros elavate Kosovo mustlaste laager põles maha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Montenegro pealinna Podgorica lähedal maha põlenud mustlaslaager.
Montenegro pealinna Podgorica lähedal maha põlenud mustlaslaager. Foto: SCANPIX

800 Kosovo mustlast jäi kodutuks, kui nende Montenegro pealinna Podgorica ääres asuv põgenikelaager maha põles, teatasid ametivõimud täna.

Põleng algas eile hommikul ning levis kiiresti üle asula. Keegi viga ei saanud, tulekahju põhjus pole veel teada, vahendas AFP.

«Tulekahju algas, kui me magasime. See on ime, et mitte keegi viga ei saanud,» ütles Ljatif Ajdezi, kes tuli Kosovost Montenegrosse 1999. aastal. «Kõik, mida ma omasin, põles tuhaks vähem kui tunni ajaga.»

Niinimetatud Koniki laager on kõige suurem mustlaste asustus Montenegros. Seal puudus elekter, kanalisatsioon ja joogivesi, teatas Euroopa Nõukogu. Montenegro ametivõimude sõnul oli 800 põgeniku seas ka 50 last.

Veebruaris kutsus Euroopa Nõukogu Montenegro valitsust laagrit sulgema ja põgenikele alalised elukohad leidma.

Punane Rist seadis üles telgid, et anda kodu kaotanud perekondadele peavari. Ülejäänud inimesed kolisid oma sõprade või sugulaste juurde. Kuid mõned mustlased keeldusid Punase Risti abist ja nõudsid alalist majutust.

«See ajutine lahendus on kestnud 13 aastat ja nüüd annavad ametivõimud meile telgid. See on piinamine,» sõnas vihane põgenik Buja Dzimaili. Umbes 50 inimest kogunesid ÜRO Põgenike ülemkomissari büroo ette, et protesteerida telkide vastu.

Büroo juhi Zeljko Sofranaci sõnul võib tulekahju kiirendada alaliste elamispindade leidmise protsessi.

Palju mustlased põgenesid Kosovost Montenegrosse aastatel 1998-99 kestnud Serbia vägede ja Albaania mässuliste vahelise konflikti eest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles