Pentagon: hiinlased kimbutasid USA vaatluslaeva

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USNS Impeccable (T-AGOS-23).
USNS Impeccable (T-AGOS-23). Foto: wikimedia.org

USA kaitseministeeriumi teatel sattus üks mereväe ookeaniuuringute alus pühapäeval Lõuna-Hiina meres kommunistliku suurriigi sõja- ja rannavalvelaevade agressiivse ahistamise objektiks.


Pentagoni avalduses märgitakse, et mereväe vaatluslaev USNS Impeccable oli rutiinsel missioonil rahvusvahelistes vetes, umbes 75 miili kaugusel Hainani saarest, kui viis Hiina laeva asusid seda jälitama ja selle ohtlikult lähedale manööverdama, vahendas

Reuters

.

Hiina laevade hulgas tuvastati üks mereväe luurelaev, üks kalapüügiameti patrullalus, üks riiklik ookeanivalitsuse patrulllaev ja kaks väiksemat Hiina lipu all sõitvat traalerit.

USA võimude teatel oli nende alusel lepinguline tsiviilmeeskond.

Pekingit süüdistatakse rahvusvahelise õiguse rikkumises. Hiina alused olevat ameeriklaste laeva ümber piiranud ning lähenenud sellele punalippude lehvides vähem kui kümne meetri kaugusele.

USA laev vastas sellele veejugadega tuletõrjevoolikutest, kuid hiinlased olevat üha lähenenud ning võtnud end laeva tekil aluspesu väele. USA aluse raadioteatele, milles anti teada soovist lahkuda, vastati hoopis tee tõkestamisega.

Pentagoni pressiesindaja sõnul kavatsetakse Hiina ametnikele kindlasti väljendada rahulolematust sellise hoolimatu ja ohtliku agressiivse käitumise pärast, mis viimase nädala jooksul on muutunud üha sagedasemaks.

CNNi andmetel koosneb USNS Impeccable’i meeskond valdavalt tsiviilisikutest ning laev pole relvastatud. See on üks kuuest mereväe vaatluslaevast, mis kogub ookeanil veealuseid akustilisi andmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles