Lõuna-Aafrikas mõisteti süüdi Mandela mõrva kavandanud riigireetur

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mike Du Toit (paremal) kohtuistungil.
Mike Du Toit (paremal) kohtuistungil. Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika Vabariigi paremäärmusliku rühmituse juht mõisteti süüdi riigireetmises, samuti kavandas mees Nelson Mandela mõrva ja revolutsiooni, teatas kohus.

Rühmituse Boeremag (Buuri Jõud) liidri Mike Du Toit’ eesmärgiks oli ajada mustad välja suuremast osast Lõuna-Aafrikast ning moodustada ainult valgetest inimestest koosnev valitsus.

Endine ülikooli lektor oli esimene 22 süüdistatavast, kes mõisteti riigi reetmises süüdi pärast üheksat aastat kestnud ülekuulamisi, vahendas The Telegraph.

Toit avaldas protsessi käigus, et tema plaanide hulka kuulusid riigi suurima tammi õhkimine, Boeingi lennuki allatulistamine, Nelson Mandela mõrvamine ja suurimates linnades elektrikatkestuse tekitamine. Toit’ «sõjaplaan» leiti tema arvutist 2011. aasta oktoobris aset leidnud korteri läbiotsimise käigus.

Tunnistajate sõnul värbas mees oma armeesse inimesi, kes aitaksid tal teostada tema plaane.

Väidetavalt on Boeremagi rühmitus seotud ka üheksa pommiplahvatuse korraldamisega mošeedele, raudtee- ja bensiinijaamadele 2002. aasta oktoobris.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles