ÜRO tegi Leedule salavangla osas taas märkuse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagine ratsutamiskool Antavilises, mida peetakse võimalikuks Leedu salavangla asukohaks.
Kunagine ratsutamiskool Antavilises, mida peetakse võimalikuks Leedu salavangla asukohaks. Foto: SCANPIX

ÜRO inimõigusnõukogu kutsus Leedu võime üles jätkama uurimist, et leida kinnitust väidetele, nagu asunuks riigi territooriumil USA luure salavangla.

Nõukogu avaldas eile tehtud avalduses kahetsust, et Leedu võimud pole kogunud ega hinnanud piisavalt infot ega asitõendeid terrorismis kahtlustatavate isikute väidetava kinnipidamise ning Ühendriikide Luure Keskagentuuri (CIA) oletatavate varjatud lendude kohta, vahendas uudisteagentuur BNS.

«Nõukogu soovitab liikmesriigil jätkata selle küsimuse uurimist ning tuua süüdlased kohtu ette,» seisis nõukogu avalduses.

Leedu on üks kolmest Euroopa riigist Poola ja Rumeenia kõrval, mida on kõige sagedamini seostatud CIA kinnipidamiskeskusega. Kahtluse kohaselt kuulati Leedu territooriumil asunud salavanglas üle terroriorganisatsiooni Al-Qaeda aravatavaid liikmeid, Leedu võimud on vangla olemasolu aga eitanud.

Leedu võimud kinnitasid juuli alguses, et väidetava salavangla kohta pole uut informatsiooni, mistõttu pole põhjust juurdlust ka jätkata. Uurimise jätkamist on nõudnud aga ka Euroopa Parlament, mille hinnangul pole Leedu ja teised riigid, kus CIA salavanglad väidetavalt asusid, teinud piisavalt seal toimunud inimõigusrikkumiste uurimiseks.

Lisaks väidetavale salavanglale soovitas ÜRO nõukogu Leedul tõhusamat võidelda ka koduvägivalla, seksuaalvähemuste diskrimineerimise ning parandada mustlaste elamistingimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles