ILO hinnangul on inimkaubanduse ohvreid üle 20 miljoni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimkaubitsejate käest päästetud Nigeeria laps. .
Inimkaubitsejate käest päästetud Nigeeria laps. . Foto: EPA.

Maailmas on rohkem kui 20 miljonit inimkaubanduse ohvrit, teatas reedel Rahvusvaheline Tööorganisatsioon (ILO) käivitades samateemalise kampaania Londoni olümpiamängude avamispäeval.

ILO esindajate sõnul on kampaania eesmärgiks probleemile tähelepanu juhtida.

Londoni tänavatele püstitati värvilised putkad, mille küljes olevad sildid lubavad paremat elu neile, kes sisse lähevad. Sees aga on vaid fotod inimkaubanduse ohvritest ja lood nende saatusest.

ILO hinnangul teeb kaks kolmest inimkaubanduse ohvrist sunnitööd ja iga kolmas juhtum on seotud seksiäriga.

«Inimeste vastutusele võtmine, kes külvavad teistele sellist õnnetust ja häda, on praegu selgelt küündimatu – see peab muutuma,» ütles ILO sunnitööga võitlemise programmi juht Beate Andrees.

Organisatsiooni kinnitusel on suurem osa rõhujatest üksikisikud või ettevõtted, kuid ekspluateerijate hulgas on ka riike, vanglaid ja sõjalisi rühmitusi.

«Igas minutis, igas tunnis ja iga päev sunnitakse mehi, naisi ja lapsi rändama mööda maailma, et teenida raha kellelegi teisele – nendega kaubitsetakse,» kirjutati ILO pöördumises.

Andreesi sõnul tuleb praeguse majanduskriisi tingimustes kindlustada, et ei suureneks ärakasutamise ohvrite arv.

Ühendriikide tänavuse inimkaubandusraporti kohaselt on hinnanguliselt 27 miljonit inimest maailmas orjastatud. Olukord on siiski veidi paranemas, ütles USA välisminister Hillary Clinton viimast aruannet esitledes. Valitsused on näidanud üles edusamme: vastu on võetud karme orjandusevastaseid seadusi ja algatatud ohvriabiprogramme, märkis minister.

«Seadusliku orjapidamise lõpp Ühendriikides ja mujal üle kogu maailma pole kahjuks orjandusele lõppu teinud,» ütles Clinton. «Täna on üle kogu maailma hinnanguliselt 27 miljonit kaasaegse orjanduse – mida me mõnikord nimetame ka inimkaubanduseks – ohvrit,» rääkis minister.

Värskes raportis on mainitud 185 riiki, kellest vaid 33 on neljaastmelise skaala kõrgeimas rühmas – riigid, mis täidavad kõiki inimkaubandusevastaste seaduste nõudeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles