Romney nimetas Jeruusalemma Iisraeli pealinnaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA vabariiklaste presidendikandidaat Mitt Romney
USA vabariiklaste presidendikandidaat Mitt Romney Foto: SCANPIX

USA vabariiklaste presidendikandidaat nimetas pühapäeval Jeruusalemma külastades seda Iisraeli pealinnaks, avaldades sellega toetust juudiriigi positsioonile, mida rahvusvaheline üldsus ei ole kunagi tunnustanud.

«On sügavalt liigutav kogemus viibida Jeruusalemmas, Iisraeli pealinnas,» ütles Romney.

Jeruusalemma staatus on üks Iisrali-Palestiina konflikti suuremaid vaidlusküsimusi. Iisrael okupeeris linna peamiselt araablastega asustatud idaosa 1967. aasta kuuepäevases sõjas ning annekteeris selle hiljem, nimetades Jeruusalemma mõlemat poolt oma igaveseks ja jagamatuks pealinnaks.

Kuid palestiinlased näevad linna idaosas oma tulevase riigi pealinna ning vastustavad raevukalt Iisraeli katseid kehtestada oma suveräänsust selle üle.

Suurem osa rahvusvahelisest kogukonnast, sealhulgas Ühendriigid, ei ole jätkuva konflikti tõttu palestiinlastega ametlikult tunnustanud Jeruusalemma Iisraeli pealinnana, rõhutades vajadust lahendada küsimus lõpliku staatuse läbirääkimistel. Kõik välisriikide suursaatkonnad asuvad Tel Avivis konsulaaresindustega Jeruusalemmas.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu tänas Romneyt selle avalduse eest. «Nagu te ütlesite, Jeruusalemm on Iisraeli pealinn ning jääb alati Iisraeli pealinnaks,» sõnas ta.

Palestiina kõrge ametiisik mõistis aga Romney seisukoha teravalt hukka. «Romney avaldused kahjustavad Ameerika huvisid meie piirkonnas ning kahjustavad ka rahu, julgeolekut ja stabiilsust,» ütles Palestiina pealäbirääkija Saeb Erakat. «Isegi kui tegemist on valimiskampaaniaga, peame me seda lubamatuks,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles