Mässulised: Süüria sõdurid põgenesid nagu rotid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria mässuline näitab venekeelset silti, mille ta leidis valitsusvägede taganemise järel Anadani kontrollpunktist.
Süüria mässuline näitab venekeelset silti, mille ta leidis valitsusvägede taganemise järel Anadani kontrollpunktist. Foto: SCANPIX

«Sõdurid põgenesid nagu rotid,» ütleb irvitav mässuline, kes koos kaasvõitlejatega hõivas täna Süüria armeelt Anadani kontrollpunkti riigi põhjaosas – see annab ülestõusnutele strateegilise juurdepääsu Aleppole, kus nad peavad ägedaid lahinguid valitsusvägedega.

«Bashar, ära mine ära, me püüame su kinni,» viskab teine mässuline nalja.

Juubeldavad mässulised tähistavad oma võitu kuulirahega, osa korjab kokku relvi ja laskemoona, mille Süüria sõdurid öösel kümme tundi kestnud lahingute järel taganedes maha jätsid.

Kontrollpunkti lähedal maas lebab ohtralt kuule, nagu ka raskekuulipildujaid ja Kalašnikove.

Anadani kontrollpunkt asub viis kilomeetrit Aleppost loodes ja tagab mässulistele vaba liikumise Türgi ja Süüria kommertspealinna vahel. Nende kontrolli all on nüüdsest ka relvade, kütuse ja toidu transport Aleppo opositsioonivõitlejatele.

Võiduka lahingu käigus said mässulised endale kaheksa tanki, millest kõik peale ühe on töökorras.

Mässulised vallutasid Anadani kaks päeva pärast seda, kui Süüria väed alustasid Aleppos pealetungi desertööridest ja relvastatud tsiviilisikutest koosneva Vaba Süüria Armee vastu. Lahingute eest on ÜRO andmeil põgenenud juba 200 000 tsiviilisikut.

Eelmisel kuul ülestõusnute poolele üle läinud kindral Abdel Nasser Firzat ütleb, et Assadi režiim kontrollib tänu kümnetele kopteritele ja sõjalennukitele veel taevast, ent Aleppo ümbruses on armee valduses vaid kolm piirkonda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles