Tadžikistani koolides keelati mobiiltelefonid

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tadžikistani president Emomali Rahmon
Tadžikistani president Emomali Rahmon Foto: AP / Scanpix

Tadžikistani parlamendi alamkoja saadikud otsustasid keelata mobiiltelefonide kasutamise kõigis kesk-, kutse- ja kõrgkoolides.


Parlament hääletas vastava seadusmuudatuse poolt täna, tuues uudisteagentuuri

Asia-Plus

väitel põhjuseks soovi parandada õpetamise kvaliteeti.

Keeld ei puuduta mitte ainult õpilasi, aga ka pedagooge. Keelust üleastujaid karistatakse rahatrahviga, kuid selle suurust agentuur ei avalda.

Tadžikistani ametivõimud püüdsid mobiiltelefonide kasutamist haridusasutustes keelata juba 2007. aastal. Vastava korralduse andis president Emomali Rahmon, kes juhtis liialdamisvastast kampaaniat.

Hiljem moodustas haridusministeerium komitee, mis liikmed külastasid koole ja kontrollisid riigipea korralduse täitmist.

Kuna tookord soovitud resultaati ei saadud, otsustati muuta kehtivaid seadusi, rääkis parlamendisaadik Dodihudo Saimuddinov.

Tema kolleeg Jusuf Ahmedov märkis aga, et tänu mobiiltelefonidele saavad vanemad jälgida oma laste liikumist kodu ja kooli vahel. Näiteks nende pere kontrollib oma lapselapse liikumisi pärast koolitunde.

Ahmedovi arvates oleks enne seadusemuudatuse vastu võtmist tulnud paigutada kõikidesse koolidesse telefonid, millele õpilased ligi pääseksid ja nii saaksid vanemad nendega sidet pidada.

Jusuf Ahmedovi sõnul jääb riigis aktuaalseks teemaks hoopis pedagoogide nappus. «Selle asemel, et mõelda, kuidas seda probleemi lahendada, võeti ette hoopis mobiiltelefonid,» rõhutas ta.

President Rahmon keelas 2007. aastal liiga priiskavad kombetalitused, lubades nende korraldajaid trahvida. Riigipea hinnangul olid pulmad, matused ja muud tseremooniad muutunud «enda näitamiseks ja üksteise ületrumpamiseks».

Seaduse järgi võis pulmas olla maksimaalselt 200 ja matusel või lahkunu mälestamistseremoonial 100 inimest.

Pulmarongkäigus tohib sõita kõige enam neli autot ja mälestamistseremoonial tohib pakkuda ainult üht rooga.

2007. aasta aprillis keelustas haridusministeerium koolis miniseeliku ja ehete, aga ka traditsioonilise mosleminaiste kleidi hidžaba kandmise.

Tüdrukutel lubati kanda kas rahvuslikku kleiti või «euroopalikku kostüümi» valge pluusi ja tumeda pika seelikuga. Ehetest on lubatud kanda vaid üht paari rahvuslikke kõrvarõngaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles