Ecuador soovitab Rootsil küsitleda Assange’i Londonis

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange'i ema Christina koos Ecuadori välisministri Ricardo Patinoga Quitos aset leidnud pressikonverentsil.
Julian Assange'i ema Christina koos Ecuadori välisministri Ricardo Patinoga Quitos aset leidnud pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Ecuadori võimud kavatsevad pöörduda Rootsi poole palvega korraldada Wikileaksi asutaja Julian Assange’i ülekuulamine Ecuadori suursaatkonnas Londonis, aga mitte nõuda tema saatmist Rootsi.

Ecuadori välisminister Ricardo Patino kinnitas eile Quitos aset leidnud pressikonverentsil, et riik valmistab ette vastavasisulist ametlikku pöördumist. Tema sõnul püüab Ecuador kaitsta Assange’i elu iga hinna eest, vahendas AFP.

Samal pressiüritusel osales ka Assange’i ema Christina Assange. Naine muretseb oma poja tervise pärast, kuna ta kannatab tõsiselt stressi all, vahendas AP.

Assange põgenes juunis Ecuadori suursaatkonda, paludes sellelt Lõuna-Ameerika riigilt varjupaika. Rootsi ametivõimud tahavad aga meest küsitleda oletatavate seksuaalkuritegude tõttu.

Patino sõnul saab Assange’i asüülitaotlus vastuse pärast Londoni olümpiamänge. Ecuador ei taha segada spordipidu ega halvendada suhteid Suurbritanniaga.

Briti kohus andis loa Assange’i väljaandmiseks Rootsi võimudele. Wikileaksi asutaja kardab, et sealt saadetakse ta edasi Ameerika Ühendriikidesse ja tal tuleb astuda kohtu ette süüdistatuna spioneerimises, kuna Wikileaks avaldas USA salajasi dokumente.

Ameerika Ühendriikides saab spionaažis süüdi mõistetud inimest karistada surmanuhtlusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles