USA loobub Taiwaniga sõlmitud relvatehingust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-15-tüüpi hävituslennuk.
F-15-tüüpi hävituslennuk. Foto: Reuters / Scanpix

Taiwani parlamendispiikri teatel loobub USA Taibeiga sõlmitud relvamüügilepingust, sest Washington ei soovi Hiinat relvatehingutega ärritada. 


Wang Jin-pyngi sõnul tühistas Valge Maja möödunud aasta lõpus 4,9 miljardi dollari suuruse relvatehingu, mille alusel pidi Taiwan ostma 66 F-16-tüüpi hävituslennukit, teatas Reuters.

Wangi sõnul on lepingust loobumise taga kommunistliku Hiina rahvavabariigi surve, mille esindajad ähvardasid USAd võimalike piirangutega, kui viimane müüb Taiwanile sõjatehnikat. Hiinlaste hinnangul rikuvad USA relvatarned tunnustamata Taiwanile rahvusvahelist õigust, ohustaksid Hiina julgeolekut ja mõjuksid halvasti kahe riigi vahelistele suhetele.

Kuigi USA katkestas Taibeiga ametlikult diplomaatilised suhted 1979. aastal, on Washington võtnud vastu «Taiwani suhete akti», mis kohustab Ühendriike Taiwanit ohu korral kaitsma.

Hiina peab 1949. aastal lõppenud kodusõja järel mandri-Hiinast eraldunud Taiwanit aga oma territooriumiks ja ei tunnista samanimelisel saarel de facto edasi eksisteerivat Hiina Vabariiki. Hiina poliitikute väitel on tegemist separatistliku provintsiga ja minevikus on korduvalt ähvardatud see jõuga tagasi vallutada, kui Taiwan peaks liikuma formaalse iseseisvuse suunas.

Kuigi aastatuhande alguses nägid ambitsioonikad plaanid ette Taiwanile sõjatehnika saatmist, mille väärtus küündis 12 miljardi dollarini, on Washington oma liitlasele saatnud lubatust märksa vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles