Rumeenia konstitutsioonikohus lükkas Băsescu tagandamise otsuse edasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia president Traian Băsescu.
Rumeenia president Traian Băsescu. Foto: SCANPIX

Rumeenia konstitutsioonikohus lükkas täna 12. septembrile president Traian Băsescu tagandamist puudutava otsuse, vahendas uudisteagentuur Mediafax.

Konstitutsioonikohus pidi kinnitama pühapäevase rahvahääletuse tulemused, ent kuna valimisosalus jäi alla 50 protsendi, ei saa kohus seda teha.

Riigipea tagasiastumist nõudis vasaktsentristlik peaminister Victor Ponta, kes süüdistab Băsescut võimuliialdustes. Presidendile heidetakse ette peaministri volituste ebaseaduslikku omandamist 2010. aastal, kui ta tegi teatavaks karmid eelarvekärped, ning kohtu sõltumatuse rikkumist.

Võimuerakond Sotsiaalliberaalne Liit (USL) vaidlustas kolmapäeval referendumi tulemused ja väitis, et valimisõiguslike kodanike nimekirju ei ole ajakohastatud.

USL palus kohtul lähtuda valijaskonna määratlemisel mulluse rahvaloenduse esialgseid tulemusi, mitte valimisregistri andmeid.

Kasutatava andmestiku valik võim määrata üldise valimisaktiivsuse ja seega mõjutada rahvahääletuse kehtivust.

President, kelle volitused parlament juuli algul peatas, jätkab nüüd ametis 2014. aasta valimisteni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles