Kim Jong-un: Põhja-Korea majandus on prioriteet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un koos Hiina poliitikutest koosneva delegatsiooniga.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un koos Hiina poliitikutest koosneva delegatsiooniga. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea uus liider ütles eile õhtul Hiina tipp-poliitikutest koosnevale delegatsioonile, et majandusareng ja elustandardi parandamine maailma ühes kõige vaesemas riigis on esmatähtsad.

«Majandusareng ja inimeste toimetuleku parandamine, et korealastel oleks õnnelik ja tsiviliseeritud elu, on eesmärk, mille poole Põhja-Korea Töölispartei püüdleb,» tsiteeris uudisteagentuur Xinhua Kim Jong-uni sõnu, vahendas Reuters.

Põhja-Korea juhi sõnad on andnud alust spekulatsioonidele, et Kimi partei kaalub reformide teostamist, millega püütakse ergutada majandust.

Lisaks majanduslikele probleemidele tabas riiki põud ning seejärel tugevad paduvihmad, mille põhjustatud üleujutustes hukkus vähemalt 120 inimest ning hävitas vilja 46 tuhandel hektaril.

Eile avaldatud raporti andmetel on vihmasajud hävitanud maisi, sojaoa ja riigi saagi. Enim said kannatada Lõuna-Phyongani provintsis asuv Songchoni maakond ja Chonnae maakond Kangwoni provintsis, kus elanikud hädasti toiduabi vajavad.

Samuti on riigi vastu kehtestatud mitmeid sanktsioone ja Põhja-Korea toetub suures osas naaberriigile Hiinale.

Kohtumine, mille peamiseks eesmärgiks oli kahe riigi suhete tihendamine, oli esimene pärast Kimi võimuletulekut.

Kuid Pekini eksperdid kardavad, et halvas seisus Põhja-Korea majandus võib mõjutada oma ebastabiilsusega Hiinat.

Lõuna-Korea analüütikute sõnul plaanib Kim ilmselt reforme majanduse turgutamiseks ning naaberriigi kõrgetasemeliste poliitikute visiit vihjab Hiina toetusele.

«Rõhutades toidu vajalikkust ja tsiviliseeritud elamistingimusi, üritas Kim Jong-un saada Hiina toetust,» ütles Põhja-Korea õpingute ülikooli professor Yang Moo-jin.

Tema hinnangul võib Kim paljastada reformide vajalikkuse järgmisel aastal pärast Hiina, Lõuna-Korea ja USA valitsuse vahetumist.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles