Video: Marsi-kulguri maandumine

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Marsi-kulgur Curiosity maandus edukalt Punasel planeedil, et alustada kahe aasta pikkust missiooni, vahendab Reutersi video.

USA kosmoseagentuuri NASA teatel kogub kulgur tõendusmaterjale, mille järgi püütakse teha kindlaks, kas Marsil võisid kunagi eksisteerida mingid eluvormid.

Videolt on näha Los Angelese lähistel asuva laboratooriumi töötajaid, kui need pingsalt ootavad teateid kulguri maandumisest. Positiivsed teated vallandavad rõõmupuhangu ja suure aplausi.

Autosuuruse Curiosity Marsile lähetamisega seotud projekti kogumaksumus ulatub 2,5 miljardi dollarini. Kulguri edukas maandumine tohutut edu ja järgmist verstaposti NASA-le, mille eelarvet on kärbitud ja mis pani hiljuti punkti 30 aastat vanale süstikuprogrammile.

Kulguri teekond Marsile algas Floridast Canaverali neemelt 26. novembril 2011 ja selle pikkus oli ligi 567 000 000 kilomeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles