Nepal keelas koolidel läänepäraste nimede kasutamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nepali lipud meeleavaldusel Katmandus.
Nepali lipud meeleavaldusel Katmandus. Foto: SCANPIX

Nepali valitsus teatas täna, et keelab keskkoolidel kasutada ingliskeelsest maailmast pärinevaid nimesid nagu Oxbridge, White House (Valge Maja) ja NASA, sest kardab, et haridussüsteem õõnestab rahvuslikku kultuuri.

Tudengi- ja noorteorganisatsioonid on riigis korraldanud mitu, kohati vägivaldseks muutunud protestiaktsiooni koolide juures, mis on endale võtnud läänepärased nimed, vahendas AFP.

«Oleme teatanud koolidele, et nad muudaksid oma nimed nepalikeelseks. See on selgelt seadustes kirjas, kuid mitu kooli eiravad korda,» ütles haridusministeeriumi pressiesindaja Janardan Nepal. «Neile antakse nime muutmiseks piisavalt aega. Kuid see ei tohiks kaua võtta.»

Nepal kulutab aastas hariduse peale 65 miljardit ruupiat (584 miljonit eurot), sellest veerand tuleb teistelt riikidelt ja abiorganisatsioonidelt. Rahahädas koolid üritavad seetõttu toetajaid ja õpilasi meelitada prestiižselt kõlavate lääne nimedega.

Pealinnas Katmandus on umbes 250 keskkooli, mis on saanud nime Euroopa või USA kuulsuste, institutsioonide ja kohtade järgi, näiteks tegutsevad Einsteini akadeemia ja Pentagoni kolledž.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles