USA: peaministri ülejooksmine näitab, et Assad on kontrolli kaotanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riyad Hijab tänavu juunis. Hijab oli Assadi alaviitide juhitud režiimi juhtivaid sunniite.
Riyad Hijab tänavu juunis. Hijab oli Assadi alaviitide juhitud režiimi juhtivaid sunniite. Foto: SCANPIX

Süüria peaministri põgenemine riigist ja ühinemine opositsiooniga näitab, et president Bashar al-Assad on riigi üle kontrolli kaotanud, ütles täna USA ametnik.

Peaminister Riyad Hijab läks täna öösel koos pere, veel kahe ministri ja kolme armeeohvitseriga Jordaaniasse ning teatas sealt, et liitub mässuliste ülestõusuga Assadi vastu. Tegemist on 17 kuud kestnud konflikti kõige kõrgematasemelise ülejooksikuga, vahendas AFP.

Hijab suundub oma pressiesindaja sõnul lähipäevil Katarisse. Hijab oli Assadi alaviitide juhitud režiimi üks juhtivaid sunniite. Ta süüdistas täna oma endist ülemust genotsiidis ja teatas, et Assadi pere aastakümnete pikkune võim on kokku kukkumas.

USA riikliku julgeoleku nõukogu pressiesindaja Tommy Vietor ütles Washingtonis, et Hijabi lahkumine on järjekordne märk, et Assad on kaotanud riigi üle kontrolli.

«On selge, et ülejooksmised on jõudmas Süüria valitsuse kõrgeima tasemeni ja demonstreerivad, et süüria rahva arvates on Assadi päevad loetud,» lausus ta. «Kiireim viis verevalamine ja süüria rahva kannatused peatada on see, kui Bashar al-Assad saab aru, et süüria rahvas ei luba tal enam võimul jätkata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles