Lambad hakkavad hundirünnaku kohta sõnumeid saatma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lambakari
Lambakari Foto: SCANPIX

Järgmisel aastal saavad Šveitsi lambad edastada karjasele sõnumeid hundirünnaku kohta.

Sellist sõnumiedastamist katsetati möödunud nädalal Šveitsis ühe lammaste grupi peal, edastab Šveitsi uudisteagentuur ATS.

Kümnele lambale paigaldati südame löögisagedust jälgiv ja registreeriv mõõtur. Siis lasi lammastel peale lahti kaks karjakoera, keda oli õpetatud ründama viisil, nagu seda teevad hundid.

Katse näitas, et rünnaku ajal kerkis lammaste südamelöökide arv tavapärasest märgatavalt ehk 80-lt üle 200.

Katse teinud teadlaste sõnul saab sellisel viisil edastada teavet hundirünnaku kohta.

Kui lammaste südamelöökide arv on kasvanud üle teatud piiri, siis käivituvad turvameetmed nagu lamba kaelas olevast südametööd jälgivast seadmest hakkab levima hunte eemale peletav heli, seade edastab karja omanikule või karjasele mobiiltelefonile sõnumi ning ka karja asukoha.

Seadme loojate sõnul aitab seadeldis neid lambakasvatajaid, kes ei saa või kellel ei ole karja väiksuse tõttu mõtet kalleid lambakoeri kasutada.

Ka saab seda seadet kasutada turismipiirkondades, kus lambakoer kaitseb karja ning võib rünnata sinna juhuslikult sattunud inimesi.

Lammasteseadme prototüüp valmib selle aasta sügisel ning esmalt kasutatakse seda vaid Šveitsis ja Prantsusmaal.

Kuid ka Norra lambakasvatajad olevat seadme vastu juba huvi tundnud.

Šveitsis on viimastel aastatel aina enam huntidega probleeme ette tulnud. Viimati tappis hunt seal kaks lammast 27. juulil. Juhtum leidis aset Šveitsi kirdeosas St. Gallenis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles