Valgevene saatis kõik Rootsi diplomaadid riigist välja

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka eelmise kuu algul pealinnas Minskis iseseisvuspäevaparaadil.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka eelmise kuu algul pealinnas Minskis iseseisvuspäevaparaadil. Foto: SCANPIX

Rootsi teatas täna, et kõik riigi diplomaadid on Valgevenest välja saadetud. Viie päeva eest saadeti maalt välja ka Rootsi suursaadik, antud käiku seostab Stockholm suursaadiku inimõigusalaste väljaütlemistega.

Valgevene president Alaksandr Lukašenka «on kõiki Rootsi diplomaate Valgevenest välja viskamas. Tema hirm inimõiguste eest on jõudmas uuele tasemele,» kirjutas Rootsi välisminister Carl Bildt Twitteris, tema teadet kinnitas hiljem ka Rootsi välisministeerium.

«Me saime sellest täna hommikul teada,» sõnas välisministeeriumi pressiesindaja Andres Joerle täna uudisteagentuurile AFP. «Nad ütlesid, et kavatsevad oma Stockholmi saatkonna sulgeda ja et meie, rootslased, peame oma diplomaadid koju tooma,» lisas Joerle.

Bildt sõnas eelmisel nädalal, et 2008. aastal Minskis tööd alustanud suursaadik Stefan Eriksson saadeti riigist välja oma kohtumiste tõttu Valgevene opositsiooniga.

Stockholm vastas ka kohe Valgevene käigule, sõnades, et ei tervitaks Minski nimetatud asendussuursaadikut, lisaks tühistas Rootsi kahe Valgevene diplomaadi elamisloa, kes pidid seejärel kohe riigist lahkuma.

Valgevene välisministeeriumi esindaja Andrei Savinõh eitas möödunud nädalal Stefan Erikssoni maalt väljasaatmist ja sõnas diplomaatiliselt, et tehti otsus tema volitusi mitte uuendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles