Belgia tuumaagentuur vaeb kahe reaktori sulgemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doeli tuumajaam.
Doeli tuumajaam. Foto: SCANPIX

Belgia tuumajärelevalveagentuur kaalub riigi seitsmest tuumareaktorist kahe alalist sulgemist julgeolekukaalutlustel, nähtus kolmapäeval AFP käsutusse jõudnud dokumentidest.

Võimaliku sulgemisotsuse taga on juunis rutiinseks kontrolliks seisma pandud reaktorist Doel 3 avastatud praod. Samalt tootjalt - Hollandi firmalt Rotterdam Drydocks - pärineb ka teise reaktori Tihange 2 kere.

Mõlema reaktori operaator on Prantsuse GDF-Suezi tütarfirma Electrabel.

Föderaalse tuumaagentuuri AFCN dokumentide põhjal on Antwerpenist 25 kilomeetri kaugusel asuv Doel 3 suletud vähemalt 31. augustini. Kui täiendav kontroll leiab reaktori ohutu olevat, pannaks see pärast seda taas tööle.

Agentuuri peadirektori Willy de Roovere sõnul lülitatakse halvimal juhul välja ka Liège'i lähedal asuv Tihange 2.

Euroopa asus oma tuumaenergiapoliitikat üle vaatama pärast möödunud aastal Jaapanis toimunud Fukushima tuumajaama katastroofi. Belgia on hiljuti teatanud, et loobub tuumaenergiast järkjärgult ajavahemikus 2016 - 2025. Doel 3 esialgne lõplik sulgemisaeg oli 2022. aasta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles