Ametnik: USA toetab Rootsit tülis Valgevenega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötaja eile Minskis asuvas Rootsi saatkonnas riigilippu kohendamas.
Töötaja eile Minskis asuvas Rootsi saatkonnas riigilippu kohendamas. Foto: SCANPIX

USA avaldas eile Rootsile toetust tülis Valgevenega, kes saatis riigist välja kõik Rootsi diplomaadid ja sulges oma saatkonna Stockholmis.

USA välisministeerium väljendas sügavat muret. Ministeeriumi esindaja Patrick Ventrelli sõnul süvendab Minski selline käitumine vaid Valgevene enese isoleeritust.

«Ühendriigid toetavad Rootsist ja meie Euroopa partnereid pakkumas tuge Valgevene rahva püüdlustele nüüdisaegse, demokraatliku ja õitsva tuleviku nimel,» seisis Ventrelli avalduses.

USA välisministeeriumi ametnik kutsus Minskit vabastama viivitamatult kõik poliitvangid ning lõpetama kodanikuühiskonna ja demokraatliku opositsiooni tagakiusamine.

Valgevene saatis eelmisel nädalal riigist välja suursaadik Stefan Erikssoni. Rootsi välisministri Carl Bildti sõnul on Minski otsuse taga Erikssoni inimõigusi toetav tegevus ja kohtumised Valgevene opositsiooniga.

Stockholm teatas seepeale, et ei võta vastu Valgevene uut suursaadikut, kes pidanuks asuma mõne nädala eest ametist lahkunud saadiku asemele, ja tühistas kahe Valgevene diplomaadi elamisload, paludes neil kohe Rootsist lahkuda.

Minsk vastas sellele eile kõigi Rootsi diplomaatide väljasaatmise ja oma Stockholmi saatkonna sulgemisega.

Valgevene vaatlejad peavad Erikssoni väljasaatmise ajendiks «plüüskarude dessanti». Juuli alguses tungis Valgevene õhuruumi kahe rootslase juhitud lennuk, mis Minski lähistel heitis alla suure hulga langevarjudega mängukarusid üleskutsetega sõnavabaduse kaitseks. Pärast mängukarude allaviskamist pöördus lennuk Leedu kaudu tagasi Rootsi.

Et arutada Rootsi ja Valgevene tüli, peavad Euroopa Liidu suursaadikud homme Brüsselis kriisikoosoleku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles