Vene kindralid süüdistavad Medvedevit augustisõja eel kõhklemises

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia sõdurid eile Tbilisis Vene-Gruusia konflikti aastapäeva mälestusteenistusel.
Gruusia sõdurid eile Tbilisis Vene-Gruusia konflikti aastapäeva mälestusteenistusel. Foto: SCANPIX

Praegused ja endised tippsõjaväelased on süüdistanud Vene ekspresidenti Dmitri Medvedevit liiga pikas kõhkluses enne käsu andmist Lõuna-Osseetia sõjaliseks operatsiooniks, põhjustades sellega tarbetuid kaotusi.

Süüdistused tõusid taas esile Gruusia-Vene konflikti neljandal aastapäeval, mil internetis lati eetrisse 47-minutiline dokumentaalfilm, teatas Raadio Vaba Euroopa.

Tundmatu autori «Kadunud päeva» nime kandvas linateoses sõnavad vanemohvitserid, et Medvedev viivitas Venemaa Föderatsiooni Relvajõudude ülemjuhatajana seni, kuni peaminister Vladimir Putin teda tegutsema sundis.

Kindral Juri Balujevski, kes teenis peaaegu kuni augustisõjani peastaabi ülemana, sõnas dokumentaalis, et Medvedev ja tema kaastöötajad kartsid käsu andmist, siis said nad aga Putinilt vajaliku tõuke.

8. augustil Pekingi olümpiamängudel viibinud Putin sõnas Moskvas ajakirjanikele, et ta helistas Medvedevile kaks korda.

«Mis telefonikõnedesse puutub, siis jah, ma helistasin Dmitri Medvedevile kaks korda, 7. augustil ja 8. augustil [2008. aastal], samuti kaitseministrile ja me rääkisime probleemist,» sõnas Putin.

Praegu Venemaa presidendiks olev Putin väitis ka, et Vene relvajõudude peastaap töötas välja kava tõrjuda juba eos igasuguseid Gruusia rünnakuid.

«Peastaap valmistas ette kava võimalikuks sõjaliseks konfliktiks Gruusiaga 2006. aasta lõpul või 2007. aasta algul ja ma kiitsin selle heaks,» sõnas Putin.

Putini sõnul hõlmas plaan ka Lõuna-Osseetia kohalike mässuliste treenimist, kes abistaksid Vene vägesid juhul, kui puhkeks avalik vaenutegevus Gruusiaga.

Vene ja Gruusia televisioonis eelmisel aastal näidatud intervjuus sõnas Medvedev, et konflikti algul ei helistanud keegi kellelgi. «Ma sain Putiniga ühenduse järgmisel päeval,»sõnas ta. «Siis olin ma juba kõik vajalikud käsud andnud. Konflikt lõõmas juba täiel määral,» lisas Medvedev.

8. augustil Lõuna-Osseetias sõja aastapäevale tähistamas käinud Medvedevi sõnul tehti otsus sõtta minna õigel hetkel, mis võimaldas vältida suuremal arvul ohvreid.

Filmi «Kadunud päev» saab näha Youtube’ist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles