Lukašenka: diplomaatiline kriis Rootsiga pole plüüskarudega seotud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka
Valgevene president Aleksandr Lukašenka Foto: SCANPIX

Valgevene president Aleksandr Lukašenka ütles täna, et diplomaatilise konflikti põhjuseks Rootsiga ei ole nn plüüskarude dessant.

«Mõned seostavad seda probleemi kord plüüskarude, kord elevantidega. Need on täiesti erinevad asjad,» ütles Lukašenka töövisiidi käigus Grodna oblastisse.

«On toimunud nende «plüüsasjakeste» kattumine selle probleemiga (diplomaatiline konflikt). Ent see on teine teema, ning see nõuab Rootsilt ja Leedult rahvusvahelistele standarditele vastavat vastust, millega me täna ka tegeleme,» selgitas riigipea.

«Kui neid vastuseid vastavalt rahvusvahelistele normidele ei tule, siis leiame «plüüsasjadele» adekvaatse vastuse,» lisas ta.

«Ja Leedus ärgu nad ka istugu vaikselt nagu sukk. Nad peavad meile vastama, miks võimaldasid oma territooriumi riigipiiri rikkumiseks,» kuulutas Lukašenka. «Olgu kuidas teistega on, aga Leedu hoidku piip ja prillid,» lisas ta.

Lukašenka teatas samuti, et Rootsi lennuki vahejuhtumit uurides selgus, et need, kes valmistasid ette riigipiiri rikkumist, töötasid koos Rootsi saatkonnaga.

«Meil on olemas tõendid, uurijad on need esitanud,» väitis ta.

«Ärgu suursaadik (Stefan Eriksson) keerutagu, et tegeles meie juures demokraatia kaitsmisega. Me veel uurime, millist rolli mängis endine Rootsi saatkond selles vahejuhtumis,» lubas Lukašenka.

Samuti kuulutas president, et plüüskarude dessandi korraldanud rootslastel «vedas», kuna Valgevene jõuametkondadel «hakkas neist kahju».

«Las palvetavad õhutõrje, piirivalvurite poolt, kes nad piiri kohal kohe registreerisid ja neid haletsesid. Vaadake, lennuk on ju vineerist. Aga sellest tuli skandaal. Leidis aset kõigi rahvusvaheliste kokkulepete rikkumine,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles