Pakistani protestimarsid algasid kokkupõrgetega

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pakistanis puhkesid täna kokkupõrked, kui politsei üritas takistada musta riietatud juristide ja opositsiooniaktivistide üleriigilise protestimeeleavaldust, mida valitsus enne liiga suureks paisumist iga hinna eest peatada üritas.


Nn pikaks marsiks kutsutud aktsioon võib panna kõikuma president Asif Ali Zardari valitsuse ajal, mil tuumarelva valdav USA liitlane on hädas islamistide rünnakute ja langeva majandusega, vahendas

Reuters

.

Eile keelasid võimud mitmel pool meeleavaldused ning sadu inimesi peeti kinni. Muu hulgas võeti kasutusele vana Briti koloniaalseadus, mille järgi on meeleavaldused Pandžabi (Punjabi) ja Sindhi provintsides keelatud.

Pakistani siseministeeriumi juhtiv Rehman Malik teatas täna siiski, et Karachist ja Quettast algavatel marssidel lubatakse toimuda.

Eelnevalt olid juba paramilitaarsed sõdurid ja politseinikud piiranud Sindhi provintsi pealinnas Karachis ümber kohtuhoone, mille juurde kogunesid pahased juristid.

Politsei pidas kinni autosid ja busse ning ründas kumminuiadega rahvamassi, millega liitusid lisaks juristidele ka islamistliku Jamaat-e-Islami partei liikmed.

Hiljem lubati protestijatel hakata lahkuma, kuid linna piiril peeti nad valvepunktis taas kinni ning uuesti puhkesid rüselused ja arreteeriti protestijate liidreid.

150 aktivisti on politsei teatel kinni peetud põhja pool asuvas Hyderabadi linnas. Samal ajal algas marss ka Baluchistani provintsi keskuses Quettas.

AFP andmetel protesteeris täna paar tuhat juristi, poliitilist ja tsiviilaktivisti ka Pandžabi pealinnas Lahores ning sealgi toimusid lühiajalised kokkupõrked.

Meeleavaldajad loodavad esmaspäevaks marssida läbi riigi pealinna Islamabadi peale, et nõuda seal endise ülemkohtu juhi Iftikhar Chaudhry ning veel kümnete vallandatud kohtunike ametisse ennistamist.

Chaudhry lasti lahti juba kahe aasta eest, kui võimul oli veel sõjaväeline president Pervez Musharraf. Protesti korraldajad plaanivad istuda parlamendi ees nii kaua, kuni nende nõudmised täidetakse, ent valitsus kinnitas, et kesklinna marssijaid ei lubata.

Zardari on keeldunud endise tähtsa ülemkohtuniku positsiooni taastamisest. Poliitikavaatlejate sõnul kardab ta, et viimane võib tühistada amnestia, mille Musharraf omal ajal praegusele presidendile ja tema mõrvatud abikaasale Benazir Bhuttole andis.

Pingeid lisab suuraktsioonile asjaolu, et seda toetab ka opositsiooni liider ja endine peaminister Nawaz Sharif, kes pahandab oma partei võimult tõrjumise pärast Pandžabi provintsis. Sharif nimetab seekordset suuraktsiooni Pakistani murdepunktiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles