Mali islamistid raiusid vargal käe maha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mali islamivõitlejad.
Mali islamivõitlejad. Foto: SCANPIX

Mali põhjaosa okupeerinud islamivõitlejad teatasid eile, et nad raiusid karistuseks maha varga käe vastavalt rangele islamiseadusele, mida nad püüavad piirkonnas kehtestada, vaatamata kohaliku rahva vastuseisule.

«Jah, ma kinnitan seda. Me rakendasime šariaadiseadust eile (kolmapäeval) Ansongo linnas. Varga käsi raiuti maha. Šariaadiseadus nõuab seda,» ütles rühmituse Lääne-Aafrika jumaliku terviklikkuse ja džihaadi liikumine (MUJAO) liider Mohamed Ould Abdine AFP-le, vahendas The Telegraph.

Üks kohaliku valitsuse ametnikest oli amputeerimise tunnistajaks. «Seal oli palju verd. Käsi kuulus sulile, kes varastas mootorratta,» sõnas ta. Ametnik lisas, et avalikku karistamist oli tulnud vaatama kümneid inimesi.

Nädalavahetusel toimus Gao linnas protest, millega püüti takistada käe maharaiumist, kuid Abdine’i sõnul lükati karistamine ainult edasi.

«Me rakendame seda sama asja varsti Gaos. Eelmisel korral lükkasime me karistamise edasi tähtsate inimeste sekkumise tõttu, kuid mitte rahva tahtest. Rahvas ei saa midagi teha,» ütles MUJAO juht.

See oli esimene vahejuhtum, kus MUJAO islamiäärmuslased rakendasid taolist karistust, surudes peale šariaadiseaduseid.

Juuli lõpus viskas teine islamistide rühmitus Ansad Dine (Usukaitsjad) vabaabielupaari kividega surnuks.

Samuti on islamivõitlejad Timbuktus hävitanud maailmapärandi nimistusse kuuluvaid objekte, sest nende sõnul on tegu ebajumala kummardamisega.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles