Time’i ja CNNi ajakirjanikku kahtlustatakse plagiaadis

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fareed Zakaria koos Vene presidendi Dmitri Medvedeviga (vasakul) septembris 2009.
Fareed Zakaria koos Vene presidendi Dmitri Medvedeviga (vasakul) septembris 2009. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikides CNNile ja ajakirjale Time kolumneid kirjutanud ajakirjanikku Fareed Zakariat kahtlustatakse plagiaadis, mistõttu ta jääb täiendavate uuringute ajaks tööst kõrvale.

Esialgsete oletuste järgi kopeeris Zakaria relvaseadust puudutavasse kolumnisse lõike ajaloolase Jill Lepore’i kirjutatud ja 23. aprillil The New Yorkerist ilmunud esseest, vahendas The New York Times.

Time teatas, et kõrvaldas Zakaria üheks kuuks töölt, et teha lisauuringuid. Telejaam CNN avaldas, et kõrvaldas mehe töölt, kuna võrguväljaandes ilmunud blogiteade sarnanes Time’i artiklit.

Zakaria võttis süüdistused omaks ja palus tehtu pärast avalikult vabandust. «Toimetajad märkasid, et selle nädala Time’is ilmunud minu artiklis oli kokkulangevusi aprillis The New Yorkeris ilmunud looga. Neil on õigus. Tegin hirmsa vea,» kirjutas Zakaria.

Time’i hinnangul rikkus ajakirjanik väljaande kolumnistidele esitatavaid nõudeid. «Kirjutised peavad alati olema tõesed ja algupärased. Kirjutajate arvamused ja sõnad peavad kuuluma neile endile,» ütles pressiesindaja Ali Zelenko.

Plagiaadijuhtum on viimaste nädalate jooksul USA meedias juba teine omataoline. Juuli lõpus pani ameti maha The New Yorkeri toimetaja, kuna ta oli oma raamatus muutnud Bob Dylani tsitaate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles