Darfuris rööviti kolm lääne meedikut

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sudaani lääneosas asuvas rahutus Darfuri piirkonnas rööviti kolm rahvusvahelise meedikute organisatsiooni Arstid Ilma Piirideta (MSF - Medecins Sans Frontieres) töötajat, mis on järjekordseks tõsiseks löögiks humanitaaroperatsioonile regioonis.


MSFi Belgia haru teatas, et kolm selle töötajat viidi kolmapäeva õhtul relva ähvardusel ära büroost Saraf Umra asulas, Darfuri põhjaosas, vahendas Reuters.

Organisatsiooni andmetel on röövitud üks kanada medõde, itaalia arst ja prantsuse koordinaator. Nendega koos võeti büroost kaasa ka kaks kohalikku töötajat, kes hiljem vigastamatult vabastati.

MSF peatas seejärel kohe kõik meedikute operatsioonid Darfuri piirkonnas.

Sudaani valitsus süüdistas inimröövis «bandiite» ning üks Darfuri ametnik väitis, et lääne meedikute eest nõuti lunaraha. Teise ametniku sõnul on pantvangide olukord rahuldav ning nende vabastamiseks tegevat valitsus tööd, vahendas AFP.

Lääne meedikud rööviti vaid mõned päevad pärast seda, kui rahvusvaheline kriminaalkohus Haagis andis välja arreteerimisorderi Sudaani presidendi Omar al-Bashiri suhtes, keda süüdistatakse Darfuris toime pandud sõjakuritegudes.

Bashir süüdistab muu hulgas ka rahvusvahelisi abiorganisatsioone Haagi kohtuga koostöös. Selle kuu alguses sunniti maalt lahkuma kümneid abiinstitutsioone, teiste seas ka MSFi Hollandi ja Prantsuse harud Darfurist.

ÜRO mõistis need sammud hukka ning nõuab otsuste ümbervaatamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles