Rootsi kaitseminister nimetas Saudi Araabiat diktatuuriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kaitseminister Karin Enström
Rootsi kaitseminister Karin Enström Foto: SCANPIX

Rootsi kaitseminister, kelle eelkäija oli sunnitud tagasi astuma plaani tõttu aidata Saudi Araabial uut relvatehast ehitada, nimetas esmaspäeval seda kuningriiki diktatuuriks.

"Saudi Araabia on autoritaarne režiim ja absoluutne monarhia, kus sooritatakse tõsiseid inimõigusrikkumisi," ütles minister Karin Enström e-kirjas uudisteagentuurile TT.

"(Rootsi) valitsus ei liigita riike demokraatiateks ja diktatuurideks, aga kui ainus viis Saudi Araabiat iseloomustada on diktatuur või demokraatiana, tuleb Saudi Araabiat nimetada diktatuuriks."

Peaminister Fredrik Reinfeldti modaraatide parteisse kuuluv kaitseminister on saanud varem tõsiselt sarjata, sest ta keeldus Saudi Araabiat diktatuuriks nimetamast ja eelistas esmaspäeval Rootsi raadios esinedes leebemat määratlust "väga autoritaarne režiim".

Välisminister Carl Bildt ütles samal ajal Twitteris, et "mina nimetan harilikult Saudi Araabiat absoluutseks monarhiaks".

Enströmi eelkäija oli sunnitud märtsi lõpus ameti maha panema, sest tuli ilmsiks Rootsi valitsuse kavatsus aidata Saudi Araabial relvatehast ehitada. Saudi Araabiaga asjade ajamiseks taheti luua riiulifirma, et vältida otsesidemeid Rootsi kaitseuuringute agentuuri ja valitsusega.

Rootsi on küll varemgi Ar-Riyadile relvi müünud, aga nagu valitsuse saladokumentidest selgub, kompab see projekt piire, mis on Rootsi võimude jaoks lubatav "diktatuuririigis nagu Saudi Araabia", ütles Rootsi raadio 6. märtsil relvatehase plaani paljastades.

Prokuratuur on asunud asja uurima.

Saudi Araabia on Rootsi tähtsaim Lähis-Ida kaubanduspartner. Eksport sellesse riiki ulatus 2011. aastal 12 miljardi kroonini (1,48 miljardi euroni).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles