Paavsti endine ülemteener antakse kohtu alla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paolo Gabriele
Paolo Gabriele Foto: SCANPIX

Vatikani saladokumentide lekitamises kahtlustatav paavst Benedictus XVI endine ülemteener Paolo Gabriele antakse kohtu alla süüdistatuna varguses.

Uurijate kinnitusel tunnistas 46-aastane Gabriele üles, et edastas paavsti isiklike dokumentide sisu Itaalia ajakirjanikule, kirjutab AFP.

Ülekuulamistel oli Gabriele öelnud, et lekitas saladokumente, kuna soovis katoliku kirikus levivale korruptsioonile ja kurjusele lõpu teha.

Ülemteener oli üks neist vähestest ilmalikest, kes pääses paavsti ruumides kõikjale.

Gabriele  võttis dokumente paavsti erasekretäri laualt ja tegi neist koopiad. Lisaks oli tal juurdepääs paavsti privaatsetele e-kirjadele.

Gabriele arreteeriti selle aasta mais pärast seda, kui ajakirjanik Gianluigi Nuzzi avaldas väljaannetes kolumne katoliku kirikus leviva korruptsiooni kohta ja oma raamatu paavstist. Neis paljastati paavsti eradokumentide sisu.

Nuzzi ei ole kinnitanud, et Gabriele oli tema avaldatud dokumentide lekitajaks.

Gabriele elukoha läbiotsimisel leiti ta asjade seast ka 10 000 euro väärtusega tšekk, mis kuulus paavstile.

Kohtu alla antakse ka ülemteenri kuriteokaaslaseks olnud arvutianalüütik Claudio Sciarpelletti, kes samuti töötas Vatikanis.

Juhtumi uurijate sõnul on uurimine alles pooleli ja veel võidakse paarile isikule süüdistus esitada ning nad kohtu alla anda.

Kohus Paolo Gabriele üle peaks algama kõige varem oktoobris. Süüdi mõistmisel võib teda ees oodata kuni kuue aasta pikkune vanglakaristus.

Paavst Benedictus XVI armuandmine võib ta endise ülemteenri süüdistusest vabastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles