Niinistö: Putin on tugevdanud haaret

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö (vasakul) koos Vene liidri Vladimir Putiniga 22. juunil.
Soome president Sauli Niinistö (vasakul) koos Vene liidri Vladimir Putiniga 22. juunil. Foto: SCANPIX

Soome presidendi Sauli Niinistö arvates on pärast Vladimir Putini naasmist presidendiks sisekliima Venemaal halvenenud oodatust kiiremini.

«Suhteliselt vara on veel öelda, kuid üldine arvamus tundub olevat selline, et mingil määral on ohje tõmmatud pingumale ja seda oodatust kiiremini,» rääkis ta ajalehele Helsingin Sanomat antud intervjuus.

Riigipea peab ohjade pinguldamise all silmas näiteks meeleavaldusi puudutavaid seadusi. Putin sai taas riigipeaks mais ja pärast seda on Venemaal vastu võetud rida uusi seadusi, mis piiravad kodanike õigusi.

Niinistö sõnul on praegu aga liiga vara langetada lõppotsust aset leidnud muutuste kohta.

Putini-vastase performace’iga kuulsaks saanud punkansambli Pussy Rioti kohtuprotsessi riigipea kommenteerida ei taha. Kolm ansambliliiget on märtsist vahi all ja prokurör nõuab neile kolme aasta pikkust reaalset vangistust.

«Ma ei hakka ka Soomes ühtegi pooleliolevat kohtuprotsessi kommenteerima. Vaatame, mis sellest lõpuks saab,» ütles ta.

Niinistö kohtus Vene kolleegiga enne jaanipäeva Peterburis. Vestluse üheks keskseks teemaks kerkis siis inimõiguste küsimus ja seda Putini initsiatiivil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles