«Plüüsdessandi» korraldajad Minskisse ülekuulamisele ei sõitnud

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene opositsiooniaktivist mängukaruga.
Valgevene opositsiooniaktivist mängukaruga. Foto: SCANPIX

Rootsi reklaamiagentuuri Studio Total töötajad, kes organiseerisid Valgevenes «plüüsdessandi», keeldusid sõitmast ülekuulamisele Minskisse, teatas Radio Svoboda.

Valgevene julgeolekuteenistus KGB saatis kutse ilmuda ülekuulamisele Tomas Mazettile, Hannah Lina Freyle ja Per Cromwellile.

Studio Totali töötajad avaldasid internetis avaliku kirja president Aleksandr Lukašenkale, kus Minski võimude tegutsemist nimetatakse «halvaks käitumiseks». Ka seisab kirjas, et viimastel päevadel on kräkkerid rünnanud reklaamifirma kodulehekülge, selle töötajad on saanud aga ähvardusi.

KGB esindajad avaldasid arvamust, et aktsiooni organisaatorid «lõid araks» ja selles pole mingit kahtlust. «Uurijad olid sellist vastust oodanud, sest nad (rootslased) mõistavad suurepäraselt, et sooritasid kriminaalkorras karistatava teo.»

Valgevene julgeolekuteenistus saatis kutse tulla ülekuulamisele elektronpostiga.

Väike lennuk sooritas illegaalse lennu Valgevene kohal 4. juulil. Kohalikus meedias on seda nimetatud «plüüsdessandiks», rahvusvahelises meedias ka näiteks «karuaktsiooniks» või «mängukarutembuks».Õhulennu ajal visati lennukist alla kaisukarusid loosungitega sõnavabaduse toetuseks.

Intsident pingestas Rootsi ja Valgevene suhteid, Euroopa Liidu suursaadikud korraldasid kriisikoosoleku. Järgmisel nädalal arutab juhtunut ka Leedu seimi kaitsekomisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles