Norra peaminister on ekspertide raporti tõttu surve all

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra peaminister Jens Stoltenberg.
Norra peaminister Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX

Norra peaminister Jens Stoltenberg sattus täna surve alla seoses raportiga, mis kritiseeris teravalt võimude käitumist Anders Behring Breiviki rünnaku ajal, milles hukkus 77 inimest.

Mitmest täna ilmunud küsitlusest selgus, et enamik norralasi soovib Stoltenbergi jätkamist, kuid 19-30,7 protsenti küsitletuist arvas, et ta peaks tagasi astuma.

Poliitikaanalüütik Frank Aarebrot ütles, et tulemused ei ole üllatavad.

«Need, kes kavatsevad (järgmistel valimistel) Stoltenbergi poolt hääletada, tahavad, et ta jätkaks, need, kes tahavad parempoolsete poolt hääletada, tahavad, et ta lahkuks,» ütles ta.

Anders Behring Breivik õhkis 22. juulil 2011 Oslos valitsushoonete ees autopommi, plahvatuses hukkus kaheksa inimest. Seejärel sõitis ta Utøya saarele pealinnast loodes, kus lasi maha veel 69 inimest, kes olid tulnud valitseva Tööparetei noortekogu suvelaagrisse. Ohvrid olid peamiselt teismelised, noorim neist oli saanud just 14 aastat vanaks.

Norra politseid on loiu ja saamatu reageerimise eest teravalt kritiseeritud. Oslo plahvatusest Behring Breiviki kinnipidamiseni Utøya saarel kulus üle kolme tunni, ehkki politsei teadis selleks ajaks juba kurjategija nime.

Tulistamine Utøyal kestis tund ja 15 minutit, samal ajal püüdis politsei leida meeleheitlikult transporti järvesaarele, mis asub kaldast vaid 600 meetri kaugusel.

Stoltenbergi määratud kümneliikmeline komisjon kritiseeris 13. augustil esitatud raportis asjaolu, et bürokraatlike takistuste tõttu ei olnud Oslo valitsuskvartali ümbruse tänavad liikluseks suletud, ehkki sellekohane soovitus esitati juba 2004. aastal.

Alexandra Bech Gjørvi juhitud komisjonil jagub etteheiteid ka politsei tegevusele Utøya tulistamise eel ja ajal. Osutatakse aeglusele, millega Behring Breiviki ja tema auto kirjeldus avaldati, kommunikatsiooniprobleemidele, protseduurireeglite vastu eksimisele ja muudele vajakajäämistele.

Stoltenbergile, kelle populaarsus pärast rünnakuid hüppeliselt kasvas, heideti ette suutmatust valitsuse ametiruumide turvaprobleemidega tegeleda, kui 2007. aastal sellele tema tähelepanu juhiti.

Norra meedia kritiseeris asjaolu, et vastutus oli mitme ministeeriumi vahel hajutatud, mis viis traagiliste tagajärgedega viivitusteni.

Tabloid Verdens Gang nõudis peaministri tagasiastumist.

«Meie võimud ei olnud lihtsalt võimelised meid kaitsma oma ebapädevuse, käibelolevast teguviisist kõrvalekaldumise ja kriisiplaanidest mitte kinni pidamise tõttu,» öeldi lehe juhtkirjas.

Norra politseiülem on palunud vabandust suutmatuse eest kurjategijat kiiremini peatada ja tunnistanud, et selle tõttu kaotati inimelusid.

Kohtuprotsess Behring Breiviki üle lõppes juunis, otsus on lubatud teatavaks teha 24. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles