Austria poliitikut süüdistatakse antisemiitliku karikatuuri avaldamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria Vabaduspartei juht Heinz-Christian Strache.
Austria Vabaduspartei juht Heinz-Christian Strache. Foto: SCANPIX

Austria paremäärmusliku Vabaduspartei (FPOe) juht sattus juudi kogukonna ja poliitikute kriitikanoolte alla, kui ta postitas oma Facebooki seinale ilmselge juudivastase karikatuuri.

Heinz-Christian Strache pani nädalavahetusel internetti üles pilapildi, mis kujutas ülekaalulist kõvera ninaga meest, kellel olid Davidi Tähega mansetinööbid ja kes istus toidutaldrikute ees, samal ajal vaatas luider mees söömingut pealt, vahendas The Telegraph.

Väidetavalt kujutas paksem mees pangasüsteemi ja tema kõhnem kaaslane rahvast. Kuid selle sarnasus vanadele antisemiitlikele karikatuuridele põhjustas eile suurt halvakspanu.

«See ei ole kokkusattumus, et juutide pilapilt, selline nagu me nägime 1930. ja 1940. aastatel (natside) ajalehes «Stuermer», ilmus FPOe liidri Facebooki kontol,» ütles juutide kogukonna juht Oskar Deutsch.

Rohelised kutsusid seda «ilmselgeks provokatsiooniks» ja sotsialistide esindaja Petra Bayr oli «tõsiselt šokeeritud» Strache postitatud piltidest, mis viitavad antisemitismile ja islamifoobiale.

FPOe juht postitas Facebooki ka teise kohalikul festivalil grillitud sea kõrval tehtud pildi, mille all on kirjas «Kui sa sööd sealiha, võid sa sisse astuda». Foto on ikka veel Strache Facebooki lehel, kuid pildiallkiri on eemaldatud.

«On aeg, et FPOe teeks lõpuks midagi erakonnas suureneva diskrimineeriva suhtumise vastu,» ütles konservatiivse Rahvapartei sekretär eile.

Viini advokaat on ähvardanud FPOe vihale õhutamise ja holokausti mahasalgamise eest kohtusse anda.

Strache aga kinnitab, et karikatuur kritiseeris pangasüsteemi, mis kogub jõudu rahva arvelt.

Ta on korduvalt tagasi lükanud süüdistused antisemitismi kohta, kuid FPOe kampaania reklaamplakatitel on tihti islamifoobiale õhutavad loosungid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles