Venemaa: Süürias pole Vene keemiarelvi

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavalahing Süürias Aleppos 20. augustil.
Tänavalahing Süürias Aleppos 20. augustil. Foto: SCANPIX

Süürial pole Venemaal toodetud keemiarelvade varusid, kinnitas täna ajakirjanikele polkovnik Vladimir Mandõtš.

«Süüria on üks neist riikidest, mis pole allkirjastatud keemiarelvade hävitamise lepet. Pole mõtet rääkida, et seal on Venemaal valmistatud keemiarelvi. Minu andmetel pole Vene päritolu keemiarelvi sinna tarnitud,» rääkis keemiarelvade ohutu hoiustamise ja hävitamise föderaalvalitsuse juht Mandõtš RIA Novosti vahendusel.

Eile hoiatas USA president Barack Obama, et kui Damaskus peaks kasutama keemia- või bioloogiarelva, siis võib Washingtoni suhtumine Süüria sisekonflikti relvastatud sekkumise osas muutuda.

Samas ütles riigipea, et pole andnud interventsiooniks veel mingit korraldust. Obama märkis, et «meie jaoks on piirjooneks keemiarelvade ümberpaigutamine või nende kasutamine».

Süüria välisministeeriumi esindaja Jihad Makdissi ütles 23. juulil, et riik võib kasutada keemiarelva välisriikide sõjalise sissetungi korral. Samas ta kinnitas, et sõjavägi ei kasuta keemiarelva mitte kunagi rahumeelsete tsiviilelanike vastu.

Makdissi väitel on Süüria keemiarelvade reserv Süüria armee kontrolli ja kaitse all.

Sõjaline konflikt sai Süürias alguse eelmise aasta märtsis. ÜRO andmetel on see nõudnud 17 000 elu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles