Pakistani võimud tegid kaose vältimiseks opositsioonile järeleandmisi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pakistani võimud nõustusid opositsiooni nõudmisega ja lubasid laupäevaks ametisse ennistada endise ülemkohtuniku Iftikhar Chaudhry.


«Kuulutan välja kõikide lahkuma sunnitud kohtunike, kaasa arvatud härra Iftikhar Chaudhry, ametisse ennistamise vastavalt Pakistani presidendi ja minu antud lubadusele,» ütles Pakistani peaminister Yousaf Raza Gilani telepöördumises rahvale, teatas Reuters.

Eile kolmeks päevaks koduaresti määratud opositsiooniliider ja endine peaminister Nawas Sharif lubas seepeale, et jätab ära tänaseks kavandatud protestimarsi pealinna Islamabadi.

«Tegemist on ajaloolise päevaga. Oleme saavutanud oma kaheaastase võitluse vilja,» ütles Sharif. 

«Esimest korda Pakistani ajaloos on keskklassi algatatud liikumine olnud edukas,» lisas endine kohtunik Tariq Mehmud, kes nõudis 2007. aastal endise sõjaväelise riigipea Pervez Musharrafi vallandatud kümnete kohtunike ametisse ennistamist.

Vaatamata lubadustele pole kuue kuu eest Pakistani presidendiks saanud Asif Ali Zardari tähtsat ülemkohtuniku positsiooni tänaseni taastanud. Analüütikute sõnul kardab kodumaal ebapopulaarne riigpea, et säärane otsus võib tühistada amnestia, mille Musharraf omal ajal praegusele presidendile ja tema mõrvatud abikaasale Benazir Bhuttole andis.

Tuumariigi sisepoliitiline kriis teeb aga muret nende lääneriikidest liitlastele USA-le ja Ühendkuningriile, kelle hinnangul võivad sellest indu saada Pakistani naaberriigi Afganistani piiri lähistel end sisse seadnud terroriorganisatsiooni al-Qaeda ja islamiliikumise Talibani võitlejad ning mägistel aladel tegutsevad sõjakad hõimud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles