Niinistö: Põhjamaade koostöösse tuleb haarata ka Baltimaad

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauli Niinistö koos Läti presidendi Andris Berzinsiga (paremal) Kultaranta residentsis.
Sauli Niinistö koos Läti presidendi Andris Berzinsiga (paremal) Kultaranta residentsis. Foto: SCANPIX

Soome president Sauli Niinistö leiab, et Põhjamaade koostööd tuleks laiendada Balti riikidega.

Riigipea sõnul on üha tugevamaks muutuv Läänemere regioon Soome jaoks eeliseks, vahendas verkkouutiset.fi. Põhjamaade omavaheline koostöö on teada ja tuntud juba vanast ajast ning nüüd tuleks sellesse haarata kaasa ka Baltimaad.

«Süvenev ja mitmekesisemaks muutuv partnerlus Eesti, Läti ja Leeduga on meile oluline,» ütles Niinistö eile suursaadikute päeva sõnavõtus parlamendis.

Riigipea sõnul on need kolm riiki näidanud tugevat arengusoovi viimase 20 aasta jooksul. «Nad on andnud panuse kogu Läänemere piirkonna tugevnemisele,» rõhutas ta.

Niinistö hinnangul elab Põhjamaade koostöö läbi omamoodi renessanssi, uuenemise aega. Ja uus aeg tähtsustab kaitsekoostööd. «Koos on Põhjamaad tugevad,» tõdes ta.

Niinistö seisukoht langeb kokku Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvese omaga, kes nädalapäevad tagasi ütles ajalehele Kanava, et «Balti kuuik» (Soome, Rootsi, Taani, Eesti, Läti ja Leedu) peavad ühiselt seisma oma huvide eest.

Niinistö meenutas Läänemere elulist tähtsust Soome jaoks. «Kui on nii, siis võiks öelda, et küll on hea, et geograafia vastu ei saa.»

Sarnaselt muu Euroopaga elavad ka Põhjamaad läbi muudatuste ajajärku. Niinistö sõnul on praegu äge kohanemisperiood, mille tulemuste osas selgust pole. Tema väitel on kindel, et Euroopa positsioon ei jää endiseks.

Niinistö on kritiseerinud Euroopa Liidu kriisipakette ja pole alati olnud rahul sellega, kuidas unioonis on kriise lahendatud. Eurost loobumine pole lahendus ja Euroopa Liit peab tegema kõik selleks, et raskustest välja rabeleda, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles