IKEA uurib süüdistusi poliitvangide kasutamisest orjatööl SDV-s

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IKEA kaubamaja.
IKEA kaubamaja. Foto: SCANPIX

Rootsi sisustuskaubamajade kett IKEA palus audiitorfirmal Ernst & Young uurida väljas, kas Saksa Demokraatliku Vabariigi (SDV) ajal kasutati IKEA tehastes 1970ndatel odava tööjõuna poliitvange või mitte, kirjutab Svenska Dagbladet.

Varem on IKEA taolised väited tagasi lükanud.

Teema kerkis esile Rootsi telejaama SVT mais eetris olnud saates «Uppgrad gransning» «Vangide tööl oli olulise roll ettevõtte toodangus,» ütles SDV poliitvangide tööst raamatu kirjutanud Hildigund Neubert.

«Vangid oli pideva surve all teha kogu aeg palju tööd. Tööst keeldumisele järgnes karm karistus.»

Saksa kommunismiohvreid aitav organisatsioon UOKG palus mais IKEA-l selgitada välja, mis Ida-Saksa tehastes ikkagi toimus. Firma vastas, et sel on oma prioriteedid ja kuigi uuritavat oleks palju, siis ei saa firma kahjuks kõiki aidata.

Tegelikkuses hakkas IKEA süüdistusi uurima, kuna firma ei taha ärritada sakslastest tarbijaid. IKEA-l on Saksamaal 45 kaubamaja, mille käive on 3,6 miljardit eurot.

IKEA on hiljem tunnistanud, et vastus kommunismiohvrite organisatsioonile oli viga, kirjutab Svenska Dagbladet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles