Uppuvad Maldiivid pühenduvad taastuvenergiale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Maldiivide paradiisirandu.
Üks Maldiivide paradiisirandu. Foto: TopFoto/SCANPIX

Maldiividest saab maailma esimene riik, mis kasutab vaid taastuvaid energiallaikaid, lubas riigi president Mohamed Nasheed.

Nasheed teatas briti lehes The Observer avaldatud artiklis, et Maldiivid hakkavad nafta asemel kasutama vaid päikesepaneele ja tuulegeneraatoreid.

«

Maldiivid ei lisa enam midagi maailma kasvuhoonegaaside hulka,

»

kirjutas president uudisteagentuuri AFP vahendusel.

Nasheed avalikustas oma idee vähem kui nädal pärast teadlaste hoiatust, et üleilmne soojenemine kulgeb veel kiiremini kui ÜRO eksperdid kaks aastat tagasi ennustasid. Teadlaste hoiatus tuli kohtumiselt, mis valmistab ette selle aasta lõpus Kopenhaagenis toimuvat järjekordset kliimakonverentsi, kust loodetakse järglast praegu kasvuhoonegaase piiravale Kyoto lepingule.

Maldiividele on globaalne soojenemine eriti valus teema, kuna vaid poolteist meetrit üle merepinna ulatuvad troopilised korallisaared võivad kergesti kerkivale merepinnale alla jääda.

Kui Nasheed mullu võimule sai, andis ta teada, et hakkab tõsiselt valmistuma võimaluseks, et aeglaselt uppuvatel Maldiividel on vaja osta maad mõnes muus riigis. Nasheed otsib enda sõnul uusi elupaiku peamiselt Indias ja Sri Lankal, ka Austraalia oleks üks võimalus, kirjutas CNN. Raha hakkab populaarne turismiparadiis maaostuks kõrvale panema riigi sissetulekutest.

Maldiivid on tõusvate vete ohtu omal nahal juba varem tundnud - suur osa pealinnast Malest ujutati 2004. aasta tsunami ajal üle.

Maldiivide arhipelaag koosneb 1200 korallisaarest ja -saarekesest, mis asuvad India lõunatipust edelas India ookeanis. Seal elab kokku umbkaudu 350 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles