USA eriüksuse sõdur avaldab bin Ladeni tapmisest raamatu

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatu «No Easy Day» esikaas
Raamatu «No Easy Day» esikaas Foto: SCANPIX

Terrorivõrgustiku Al-Qaeda juhi Osama bin Ladeni tapnud USA eriüksuslaste seas olnud sõdur avaldab septembris raamatu, kirjutab The New York Times.

Mereväe eriüksuse SEAL ridadesse kuulunud sõdur peidab end nime Mark Owen all. Kirjastus Penguin varjab hoolega tema tegelikku nime.

Ka teised eriüksuslased, keda raamatus tsiteeritakse, ei esine õige nime all.

USA mereväe peastaabi esindaja ajalehele peatselt ilmuva raamatu kohta kommentaari ei andnud.

Raamatu pealkirjaks on «No Easy Day - The Firsthand Account of the Mission that Killed Osama bin Laden» ehk «Otsese allika koostatud aruanne Osama bin Ladeni tapmismissioonist».

Pentagoni pressiesindaja George Little ütles Politicole, et ta pole raamatut lugenud ega tea, et keegi kaitseministeeriumist oleks seda vaadanud.

Agentuurid nagu näiteks Luure Keskagentuur (CIA) lehitsevad aeg-ajalt oma töötajate või endiste töötajate kirjutatud sensitiivseid raamatuid, et hoida ära niisuguse materjali avalikustamist, mis võiks ohustada riiklikku julgeolekut.

Antud raamatule pole ükski valitsusasutuse töötaja pilku sisse visanud.

Kirjastaja kinnitusel annab raamat esimesena detailse ja pealtnägija edastatud ülevaate mais 2011 korraldatud operatsioonist. Autoriks olev eriüksuslane viibis vahetult bin Ladeni tapmise juures.

Pentagoni esindaja kolonelleitnant James Gregory kinnitas Politicole, et ministeerium teab raamatu autorit ja lisas, et ta pole tegevteenistuses.

«Salajase teabe avalikustamine on kuritegu,» tunnistas Gregory. «Autor pole ammu tegevteenistuses, kuid me oleme endiselt mures avaldatava salajase informatsiooni pärast ja see läheb edasi justiitsministeeriumile juhul, kui raamatus tõesti on salajast teavet.»

Eriüksuse SEAL 6. meeskond maandus Pakistanis Abbottabadis asunud Bin Ladeni pelgupaigas kahe helikopteriga. Üks kopteritest sai maandumisel müüridega piiratud hoone juurde vigastada. Esiterroristi surnukeha viidi teise kopteriga minema ja uputati hiljem merre.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles