Töötuks jäänud võõrtöölised peavad suurte Euroopa riikide kodanike arvates lahkuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalias elavad sisserändajad protestivad võimaliku väljasaatmise vastu.
Itaalias elavad sisserändajad protestivad võimaliku väljasaatmise vastu. Foto: AP / Scanpix

Suurem osa Euroopa Liidu viie suurema liikmesriigi elanikest tahab, et tööst ilma jäänud immigrandid läheksid oma kodumaale tagasi, vahendas ajaleht Financial Times arvamusküsitlust.

Financial Timesi/Harris Interactive'i küsitlus ilmestab väljaande sõnul sotsiaalseid pingeid, mis võivad kasvada, kui suurim majanduslangus pärast Teist maailmasõda eurooplaste elu üha enam mõjutama hakkab.



Näiteks jaanuaris puhkes mitmes Briti tehases streik, kui nafta rafineerimistehase ehitajaks valiti firma, mis kasutab peamiselt Itaaliast ja Portugalist pärit töölisi. Hispaanias, kus on 5 miljonit sisserändajat Põhja-Aafrikast, Ida-Euroopast ja Ladina-Ameerikast, ärgitab valitsus neid maalt lahkuma, kuna tööpuudus tööealiste hulgas hakkab seal lähenema juba 20 protsendile.



FT/Harrise küsitluse järgi toetaksid 79 protsenti itaallastest, 78 protsenti brittidest, 71 protsenti hispaanlastest, 67 protsenti sakslastest ja 51 protsenti prantslastest algatusi töötute sisserändajate lahkumiseks. Suurem osa britte - 54 protsenti - on üldse vastu ideele, et teiste ELi liikmesriikide kodanikud seal töötavad. Sakslastest arvab sama 49 protsenti, teistes riikides pooldas küsitletute enamik tööjõu vaba ligipääsu teiste liikmesriikide turgudel.



Küsitlus tehti 6538 täiskasvanud elaniku seas Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias, Hispaanias, Suurbritannias ja Ameerika Ühendriikides 25. veebruarist 3. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles