Norra peaminister Breiviki juhtumi tõttu tagasi ei astu

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra peaminister Jens Stoltenberg.
Norra peaminister Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX

Norra peaminister Jens Stoltenberg teatas täna uute terrorivastaste abinõude kasutuselevõtust ja teatas, et Anders Behring Breiviki kaksikrünnakuga ilmsiks saanud puudujääkidest hoolimata ta tagasi astuda ei kavatse.

Stoltenbergi sõnul tõi võimude rünnakuga hakkamasaamist hindav raport välja palju läbikukkumisi. Lisaks lubas Stoltenberg, et Norra püüab edasipidi avalikku turvalisust paremini tagada.  

Ta pöördus suvepuhkuselt erakorraliseks istungjärguks tagasi kutsutud seadusandjate poole, et arutada salvavat raportit, mis andis hinnangu Norra võimude tegevusele pärast Breiviki rünnakuid. Raporti autorite sõnul polnud võimud olnud valmis juhtunule korralikult vastama.

Stoltenberg ütles, et Oslos avatakse hädaolukorrale reageerimise keskus, mis koosneb eriüksuslastest, spetsiaalselt väljaõpetatud koertest ja helikopteriüksusest. Ta lisas, et võimud sagendavad ka eriolukordade treeninguid ja väljaõpet. Lisaks tahetakse parandada sõjaväe võimet abistada politseid hädaolukordades ja suurendada turvet tundlikes piirkondades.

Sõltumatu komisjon avaldas sel kuul raporti, mille autorite hinnangul oleks Oslo valitsuskvartalis kaheksa inimese surma põhjustanud plahvatusi saanud ennetada, lisaks oleks Breiviki saanud Utøya saarel varem vahistada. Utøyal veetis Breivik üle tunni aja, tappes selle aja jooksul 69 inimest.

Veel seisis raportis, et poliitiline apaatia viis selleni, et 2004. aastal ei suudetud jõustada otsust piirata valitsuskvartalis liiklust. Lisaks lükkas politseinike vusserdamine edasi Breiviki vahistamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles