Prantsuse kaitseminister: NATO ei saa laieneda Moskvat eirates

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse kaitseminister Hervé Morin andmas intervjuud.
Prantsuse kaitseminister Hervé Morin andmas intervjuud. Foto: Reuters / Scanpix

Prantsuse kaitseminister Hervé Morin leiab, et iga otsus, mis puudutab NATO laienemist tulevikus, peab arvesse võtma ka Venemaa seisukohta.



Associated Pressile antud intervjuus rääkis Morin muu hulgas, et selliste riikide nagu Gruusia või Ukraina võtmine alliansi ei saa toimuda ilma Venemaaga konsulteerimata, vahendas

EUobserver

.

«Meie usume, et NATO laienemist tuleb vaadata vajadusest mitte NATOt nõrgendada,» märkis Prantsuse kaitseminister. Ta lisas, et iga sellise sammu puhul peab suhteid Venemaaga arvestama. «Need on asjad, mida ei saa otsustada ilma meie Vene naabriga rääkimata,» rõhutas Morin.

Prantsusmaal toimub parlamendis kohe varsti hääletus selle üle, kas riik naaseb uuesti NATO sõjalistesse struktuuridesse, kust lahkudi 1966. aastal.

Moskva on seisnud ägedalt vastu sellele, et NATO laieneks endise Nõukogude Liidu aladele, kuna see ohustavat Venemaa julgeolekut, hoolimata riigi suurest relvaarsenalist.

Seni on alliansis korduvalt rõhutatud, et Venemaal ei ole mingit vetoõigust organisatsiooni laienemisel itta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles