Ecuador ja Suurbritannia lubavad Assange'i-tüli lahendada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange'i poolehoidja Suurbritannia saatkonna juures Quitos.
Julian Assange'i poolehoidja Suurbritannia saatkonna juures Quitos. Foto: SCANPIX

Briti välisminister ja Ecuadori asepresident lubasid eilsel kohtumisel Londonis leida Wikileaksi asutaja Julian Assange'i puudutavale tülile diplomaatiline lahendus.

Assange redutab juunist saadik Ecuadori Londoni saatkonnas, et saada poliitilist varjupaika eesmärgiga pääseda väljaandmisest Rootsile, kus teda soovitakse üle kuulata seoses kahe naise süüdistustega seksuaalses rünnakus.

Kahe riigi tüli lõi lõkkele, kui Briti välisminister William Hague viitas ebamäärase sõnastusega 1987. aasta seadusele, mille kohaselt Briti politseil olevat õigus siseneda saatkonna ruumidesse ja Assange vahi alla võtta.

Hague ja teda külastanud Ecuadori asepresident Lenín Moreno kinnitasid lähemalt täpsustamata, et riigid jätkvad dialoogi, leidmaks olukorrale diplomaatiline lahendus.

Ecuador soostus Assange'ile varjupaiga andma, kuid saatkonnast lahkudes ootaks austraallast ilmselt vahistamine.

Assange'i sõnul kavatseb Rootsi ta omakorda välja anda USA-le, kus teda ootab kohus tuhandete Ühendriikide valitsuse saladokumentide avalikustamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles