Tuhandeid võõrtudengeid ähvardab Suurbritanniast väljasaatmine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti valitsuse otsuse vastu korraldati meeleavaldus.
Briti valitsuse otsuse vastu korraldati meeleavaldus. Foto: SCANPIX

Briti valitsus võttis Londoni ülikoolilt õiguse toetada välistudengite viisataotlusi ja nii ähvardab tuhandeid üliõpilasi riigist välja saatmine.

Suurbritannia piiriamet tühistas protseduurireeglite rikkumisele viidates London Metropolitan University usaldusväärse ametkonna staatuse, mis võimaldas ülikoolil seni piiri tagant saabuvate tudengite viisa saamist toetada.

See tähendab, et välisriikide tudengitel on 60 päeva aega mõnda teise ülikooli üle minna, vastasel juhul ähvardab rohkem kui 2000 neist väljasaatmine, teatas riiklik üliõpilasesindus (NUS).

NUS hoiatab, et sammul on katastroofilised tagajärjed kogu Suurbritannia välistudengite koolitamise tööstusele, mis tõi möödunud aastal sisse 14 miljardit naela (17,7 miljardit eurot).

Akadeemilisel aastal 2010-2011 õppis Briti ülikoolides ligi 300 000 noort väljaspoolt Euroopa Liitu.

Immigratsiooniminister Damian Green ütles BBC raadiole, et piiriamet avastas kuus kuud kestnud auditeerimise tulemusena «süstemaatilisi tõsiseid rikkumisi, millest ilmneb, et ülikool ei ole nõuetekohaseks viisatoetuseks suuteline».

Veerandil Londoni ülikooli tudengitest puudus elamisluba ja paljude puhul ei olnud piisavalt tõendeid, et nad oskavad inglise keelt või et end ülikooli kirja pannud inimesed üldse loengutel käivad.

Green kinnitas aga, et kõik see ei pea paika kogu «ülikoolisektori» kohta ega mõjuta selle tulevikku.

Valitsus on moodustanud töörühma viisa kaotamise ohtu sattunud üliõpilaste abistamiseks, lisas ta.

NUS väidab, et samm on poliitiline ning seotud peaminister David Cameroni valitsuse lubadusega kehtestada immigratsioonikvoodid.

Piiriameti pressiesindaja ütles aga, et probleemseks osutus 61 protsenti London Metropolitani juhuslikult valitud toimikutest, mistõttu ei tule selle ülikooli jätkamine tudengite viisatoetajana kõne allagi. «Need on ühe ülikooli probleemid, mitte terve sektori.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles