Fritzl tunnistas süüd ka mõrvas ja orjastamises

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amstetteni keldrikoletiseks nimetatud Josef Fritzl seismas kaetud näoga St. Pölteni maakohtus valvurite vahel.
Amstetteni keldrikoletiseks nimetatud Josef Fritzl seismas kaetud näoga St. Pölteni maakohtus valvurite vahel. Foto: Reuters / Scanpix

Austrias täna kolmandat päeva järjest kohtu ette astunud intsesti-isa Josef Fritzl on muutnud oma tunnistust ning võttis omaks süü kõigis tema hingele pandud kuritegudes, sealhulgas mõrvas ja orjastamises.


St. Pölteni maakohtus sel nädalal peetava protsessi alguses tunnistas eakas mees, kes vangistas oma lihase tütre veerand sajandiks keldrisse ja sigitas talle seal seitse last, end süüdi vabaduse võtmises, sunduses, verepilastuses ja osaliselt vägistamises, ent mitte ühe intsestist sündinud imiku surmas ega täisealise tütre orjastamises, vahendasid AFP ja Reuters.

«Ma tunnistan end süüdi kõigis kuritegudes, milles mind süüdistatakse,» ütles Fritzl täna hommikul kohtule. Kui kohtunik küsis, mis sundis teda meelt muutma, vastas mees, et selleks oli tema tütre videotunnistus. «Mul on kahju.»

Mõrvas süüdimõistmise korral võib kohus kurjategijale määrata eluaegse vanglakaristuse, orjastamise eest paarikümne aasta pikkuse vabadusekaotuse. Teised kuriteod on karistatavad kuni 15 aastaga.

Fritzl oli varem väitnud, et üks tema tütrele sigitatud lastest sündis surnult, kuid nüüd muutis ta meelt, ning ütles kohtule, et ta oleks saanud seda ehk ära hoida, vahendas Die Presse.

«Ma oleksin pidanud midagi tegema,» tõdes vana ja murdunud mees. «Ma ei tea, miks ma ei aidanud. Ma lootsin, et ta peab vastu.» Kohtuniku sõnul elas hingamishäiretega beebi 66 tundi pärast sündi ning oleks võinud jõuda haiglasse arstide hoole alla.

Eile kuulati kohtus suletud uste taga videolt Fritzli tütre Elisabethi tunnistusi. Keegi ohvritest protsessile füüsiliselt ilmuma ei pea.

Austria tabloidlehe Kurier andmetel olevat aga Elisabeth siiski eile isiklikult kohtus viibinud, kuid naise juriidilised esindajad seda kinnitada ei soovinud.  BBC korrespondentide sõnul olid mõned inimesed vaatamas protsessi kinnisest galeriist, aga pole selge, kes nad olid.

Tänasest pääsesid taas kohtusaali ka ajakirjanikud ning protsess jätkus vähemalt osaliselt avalikuna, kui loeti ette Fritzlile tehtud psühhiaatrilise ekspertiisi järeldused.

Süüdistajad nõuavad, et oma tütre maa alla luku taha pannud mees hakkaks kandma karistust, ükskõik milline see ka poleks, vaimuhaigetele mõeldud kinnipidamisasutuses.

Kohtualust analüüsinud eksperttunnistaja Adelheid Kastner leidis samuti, et mees tuleks saata pärast protsessi psühhiaatrilisele ravile, sest ta on endiselt ohtlik ja võib kuritegusid korrata, kui seda ei tehta.

«Tähtis on, et teda ravitakse edasi, kuni teda ei saaks enam klassifitseerida ohtlikuks,» rääkis Kastner kohtule.

130-lehekülhelises raportis järeldas ekspert muu hulgas, et Fritzlil on tõsised isiksusehäired, kuid teda saab sooritatud tegude eest vastutusele võtta, sest ta ei ole vaimuhaige ega alaarenenud.

Eksperdi sõnul tulenevad mehe probleemid lapsepõlves kogetud alandusest, hirmust ja isoleeritusest, mida ta üritas kompenseerida võimu ja jõu kehtestamisega.

Pärast psühhiaatri arvamuse ärakuulamist saadeti ajakirjanikud jälle kohtusaalist välja. Kohtu otsust süüdistatava suhtes oodatakse juba homseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles