Vene opositsiooni toetajad ähvardab hiigeltrahv

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa opositsiooniaktivist Eduard Limonov eile Moskvas toimunud meeleavaldusel.
Venemaa opositsiooniaktivist Eduard Limonov eile Moskvas toimunud meeleavaldusel. Foto: SCANPIX

Vene võimud vabastasid Moskvas eile toimunud sanktsioneerimata meeleavaldusel osalenud opositsiooni toetajad, keda ähvardab aga hiigeltrahv.

Moskva politsei esindaja ütles täna uudisteagentuurile RIA Novosti, et kümnete teiste meeleavaldajate seas vabastati ka keelustatud Vene natsionaalbolševiku partei (NBP) endine liider Eduard Limonov, kes juhib registreerimata opositsioonierakonda Teine Venemaa.

Eile Moskvas Tiumfalnaja väljakul ja Peterburis põhiseaduslikku õigust kogunemisele kaitsnud meeleavaldajatel tuleb aga hiljem kohtu ette astuda. Tänavu juunis vastu võetud seaduse kohaselt ähvardab neid aga hiigeltrahv.

Seadus, mis muudab põhimõtteliselt karistatavaks igasuguse avaliku kogunemise, ka vaikiva protestimarsi, kus loosungeid ei kasutata, võimaldab võimudega kooskõlastamata rahvakogunemisel osalenutelt või sanktsioneeritud meeleavaldusel rikkumisi toime panevatelt isikutelt välja nõuda kuni miljon rubla (ligi 25 000 eurot).

Tõsi, maksimumtrahvi, mis on venelaste keskmisest aastapalgast kolm ja pool korda kõrgem, saab määrata vaid loata meeleavalduse korraldanud juriidilistele isikutele. Ametiisikuid saab aga trahvida kuni 600 000 rublaga (ligi 14 700 eurot) ning tavakodanikke 300 000 rublaga.

Seadus võimaldab määrata tavakodanikust rikkujale karistuseks ka kuni 200 tunni ulatuses ühiskondlikult kasulikku tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles