Vene väed võivad Transnistriast lahkuda

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Dmitri Medvedev (paremalt teine) ja välisminister Sergei Lavrov (paremalt kolmas) kohtusid Moldova riigipea Vladimir Voronini (vasakul) ja separatistliku Transnistria liidri Igor Smirnoviga (paremal).
Venemaa president Dmitri Medvedev (paremalt teine) ja välisminister Sergei Lavrov (paremalt kolmas) kohtusid Moldova riigipea Vladimir Voronini (vasakul) ja separatistliku Transnistria liidri Igor Smirnoviga (paremal). Foto: Reuters / Scanpix

Tunnustamata Transnistria vabariigis paiknevad Vene Föderatsiooni rahuvalvajad võidakse asendada Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) üksustega.


Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev, Molova riigipea Vladimir Voronin ja separatistliku Transnistria liider Igor Smirnov kohtusid Moskva lähedal asuvas residentsis ja allkirjastasid deklaratsiooni ligi kaks aastakümmet kestnud Transnistria poliitilise kriisi lahendamiseks, teatas Reuters.

«Pooled tõid välja olemasoleva rahuvalveoperatsiooni stabiliseeriva rolli piirkonnas ja jõudsid kokkuleppele, et pärast lahenduse leidmist konfliktile oleks otstarbekas muuta see Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni missiooniks,» seisis avalduses.

Pooled avaldasid ka rahulolu, et konflikti eskaleerumist on läbirääkimiste abil õnnestunud vältida.

Varem on Moskva korduvalt lükanud tagasi võimaluse, et alates 1992. aastast Transnistrias asuvad väed võiksid Moldova Dnestri-äärselt territooriumilt lahkuda. Venemaa on viidanud oma piirkondlikele erihuvidele, mis ei võimalda nende sõdureid rahvusvaheliste üksustega asendada.

Just Vene väeüksused Transnistrias on umbmäärase staatusega tunnustamata vabariigi küsimuse lahendamisel määrava tähtsusega ja nende lahkumist nõuab ka Moldova keskvalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles