Fritzl tunnistas süüd ka mõrvas ja orjastamises

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amstetteni koletiseks ristitud intsesti-isa Josef Fritzl saabumas St. Pölteni maakohtusse protsessi teisel päeval.
Amstetteni koletiseks ristitud intsesti-isa Josef Fritzl saabumas St. Pölteni maakohtusse protsessi teisel päeval. Foto: Reuters / Scanpix

Austrias kolmandat päeva järjest kohtu ette astunud Josef Fritzl muutis eile ootamatult oma tunnistust ning tunnistas end süüdi kõigis tema hingele pandud kuritegudes, sealhulgas imiku mõrvas ja tütre orjastamises.


«Tunnistan end süüdi kõigis kuritegudes, milles mind süüdistatakse,» ütles Fritzl eile hommikul St. Pölteni maakohtule. Kui kohtunik küsis, mis sundis teda meelt muutma, vastas mees, et selleks oli tema tütre videotunnistus. «Mul on kahju.»



Esmaspäeval, mil protsess algas, võttis tütre veerandsajandiks keldrisse vangistanud ja temaga seitse last sigitanud 73-aastane Fritzl omaks süü vabaduse võtmises, sunduses, verepilastuses ja osaliselt vägistamises, ent kinnitas oma süütust ühe intsestist sündinud imiku surmas ja täisealise tütre orjastamises, vahendasid AFP ja Reuters.



Kohtuotsust oodatakse täna


Kohtu otsust Fritzli suhtes oodatakse juba täna. Mõrvas süüdimõistmise korral võib kohus kurjategijale määrata eluaegse vanglakaristuse, orjastamise eest paarikümne aasta pikkuse vabadusekaotuse. Teised kuriteod on karistatavad kuni 15 aastaga.



Fritzl oli varem väitnud, et üks tema tütrele sigitatud lastest sündis surnult, kuid nüüd muutis ta meelt ning ütles kohtule, et oleks saanud seda ära hoida, vahendas Die Presse.



«Oleksin pidanud midagi tegema,» tõdes vana ja murdunud mees. «Ma ei tea, miks ma ei aidanud. Ma lootsin, et ta peab vastu.» Kohtuniku sõnul oleks hingamishäiretega beebi elu haiglasse arstide hoole alla jõudes võidud päästa.



Tütar võis kohtus viibida


Üleeile kuulati kohtus suletud uste taga Fritzli tütre Elisabethi video teel antud tunnistusi. Keegi ohvritest protsessile füüsiliselt ilmuma ei pea. Siiski väitis Austria tabloidleht Kurier, et Elisa­beth viibis üleeile isiklikult kohtus, kuid naise juriidilised esindajad seda ei kinnitanud.



Eile loeti kohtus ette Fritzli psühhiaatrilise ekspertiisi järeldused. Võimud nõuavad, et mees hakkaks oma karistust, ükskõik milline see ka poleks, kandma vaimuhaigetele mõeldud kinnipidamisasutuses.



Kohtualust analüüsinud eksperttunnistaja Adelheid Kastner leidis samuti, et mees tuleks saata pärast protsessi psühhiaatrilisele ravile, sest ta on endiselt ohtlik.



130-leheküljelises raportis järeldas ekspert muu hulgas, et Fritzlil on tõsised isiksusehäired, kuid teda saab sooritatud tegude eest vastutusele võtta, sest ta pole vaimuhaige ega alaarenenud. Eksperdi sõnul tulenevad mehe probleemid lapsepõlves kogetud alandusest, hirmust ja isoleeritusest, mida ta üritas kompenseerida võimu ja jõu kehtestamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles