Valgevene nõuab aru Leedusse põgenenud sõduri kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene piirivalvur.
Valgevene piirivalvur. Foto: SCANPIX

Valgevene on mullu Leedusse põgenenud sõjaväelase Stepan Zahhartšenko tõttu esitanud mitu õigusabipalvet, kinnitas täna Leedu peaprokuratuur.

«On saabunud mitu õigusabipalvet. Üks tuli juba eelmisel aastal,» ütles peaprokuratuuri esindaja BNSile.

Põhjalikumalt neid palveid peaprokuratuur ei kommenteeri, kuna tegemist on õiguskaitseorganite kasutuseks mõeldud dokumentidega.

Valgevene portaal Belorusski partizan teatel ootab eelmisel aastal armeest põgenenud 22-aastane nooremseersant Zahhartšenko väljaandmist.

Zahhartšenko ütles portaalile, et põgenes Valgevenest pärast seda, kui keeldus andmast allkirja sellele, et vajadusel avab tule rahumeelsete tsivilistide pihta, ent Leedu ei rahuldanud tema varjupaigataotlust.

Zahhartšenko ületas ebaseaduslikult Leedu ja Valgevene vahelise piiri 2011. aasta juulikuus.

Tema sõnul koges ta armeeteenistuse ajal pidevalt vägivalda, ent tema kannatuste karikas sai täis pärast juhtkonna nõudmist allkirjastada dokument, et vajadusel avab ta tule rahumeelsete elanike pihta.

«Luurepataljoni seersandid koguti kokku ja pataljonijuhi asetäitja isamaalise kasvatuse küsimustes jagas meile laiali dokumendi, milles oli kirjas, et juhul, kui siseväed ei suuda hakkama saada elanikkonna massiliste väljaastumistega, siis võtame meie endale kohustuse täita presidendi mis tahes käsk ning avada tuli riigi kodanike puhta, kes ohustavad Valgevene põhiseaduslikku korda,» jutustas Zahhartšenko portaalile.

Põgenenud sõjaväelase sõnul keeldus ta seda dokumenti allkirjastamast ning põgenes allüksusest mullu 27. juulil Minskisse. Seejärel ületas ta öösel Valgevene-Leedu piiri Medininkai piiripunkti lähistel, Vilniusse jõudes astus ta ligi politseinikele ning rääkis oma loo ära.

Valgevenelane palus Leedult asüüli, ent sai Leedu migratsiooniametilt eitava vastuse ning ootab nüüd väljasaatmisotsust.

Zahhartšenko on veendunud, et Valgevenes ootab teda vangla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles