Belfastis jätkuvate rahutuste korraldamises kahtlustatakse protestantlikku rühmitust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile pidid Belfasti politseinikud juba kolmandat õhtut järjest tõrjuma riiakaid noori lojaliste.
Eile pidid Belfasti politseinikud juba kolmandat õhtut järjest tõrjuma riiakaid noori lojaliste. Foto: SCANPIX

Pühapäeval alanud ja nüüd igal öösel Belfasti tänavail käinud vägivalla korraldamises süüdistatakse protestantlikku Ulsteri Vabatahtlike Väge (UVFi), kirjutab Belfast Telegraph.


Peamiselt protestantidega asustatud piirkonda jääval Carlisle Circusi ringteel, Cliftoni tänaval ja Antrimi teel on juba kolm ööd järjest lennanud kivid ja tellised, ilutulestikuraketid ja Molotovi kokteilid. Ööl vastu eilset ärandati ka üks kaubik, mis lükati politseinike rivvi. Viga on saanud üle 60 lojaliste ja vabariiklasi lahus hoida üritava politseiniku, seitse korrakaitsjat on vajanud haiglaravi.

Politsei on kinnitanud, et rahutuse algatasid Briti-meelsed protestandid, kes olid vastu pühapäevasele vabariiklaste paraadile. Samas pole korrakaitsjad siiani kommenteerinud väiteid, et tegu oli protestantlike sõjaväestatud rühmituse ettekavatsetud tegevusega.

Põhja-Iiri seadusandliku assamblee saadik Gerry Kelly, kes kuulub vabariiklikku Sinn Feini parteisse, väitis lehele, et märuli korraldas UVF.

Ka vabariikliku Ühtsuse Võrgustiku kõneisik Ciaran Cunningham märkis Belfast Telegraphile: «Ärgem unustagem, et mullune marss möödus intsidentideta. Eilne märul oli korraldatud, juhitud ja see oli sihilik.»

Progressiivse Unionistliku partei esindaja Ken Wilkinson aga leidis, et väited, justkui olnuks vägivald protestantlike relvarühmituste poolt juba varem kavandatud, ei pea paika.

Põhja-Iirimaa võimud pelgavad pingete kogunemist enne 29. septembrit. Siis tähistavad lojalistid saja aasta möödumist Ulsteri lepingu sõlmimisest, millele andis omal ajal allkirja ligi pool miljonit Põhja-Iiri protestanti, neist innukamad tegid seda koguni enda verega.

Kardetakse, et sel puhul korraldatav kuue miili pikkuse trajektooriga paraad, kus ainuüksi marssijaid on üle 20 000, pöördub vägivaldseks.

«Ei saa jääda samasuguse vägivalla taseme juurde nagu meil on olnud kahel viimasel ööl ja mitte muretseda, et keegi tapetakse ära,» hoiatas eile Belfasti politsei asejuht Will Kerr.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles