Fritzl: ma kahetsen kogu südamest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
St. Pölteni maakohtu ees ootavad ajakirjanikud.
St. Pölteni maakohtu ees ootavad ajakirjanikud. Foto: Reuters / Scanpix

Austrias jõuab täna ilmselt lõpule «sajandi protsess» oma tütre veerand sajandiks keldrisse vangistanud ja talle seal pikkade aastate jooksul seitse last sigitanud Josef Fritzli üle ning vandemehed on juba kogunenud tegema otsust.


Süüdistaja nõuab kohtualusele maksimaalset karistust - eluaegset vabadusekaotust mõrva eest, sest üks keldris sündinud lastest suri imikueas arstiabi saamata, vahendas AFP.

«See oli mõrv hoolimatusest ja nõuab maksimumkaristust,» rõhutas peaprokurör Christiane Burkheiser õigusmõistjatele.

Lisaks on aga vana ja välimuse järgi murtud mees tunnistanud oma süüd ka tütrelt vabaduse röövimises, tema orjastamises, vägistamises, sundimises ja ka verepilastuses.

«Mul on kogu südamest kahju. Kahjuks ei saa ma nüüd enam midagi muuta,» vastas Fritzl ise vahetult enne seda, kui vandemehed lahkusid saalist, et hakata otsust kaaluma.

Kaitse viitab psüühilisele hälbele

Fritzli advokaat leidis aga, et ükskõik millise karistuse korral tuleks arvestada tema kliendi psühholoogilist ebanormaalsust, mis on süüd kergendavaks asjaoluks.

«Minu klient oli vastutav oma tegude eest, kuid tema isiksusel on psühholoogilised hälbed. Ta ei valinud seda, milline ta on,» rõhutas Rudolf Mayer.

Ehkki kohtualune on süüdistuse omaks võtnud kõigis punktides, pole advokaat siiski päriselt nõus sellega, et  ühe keldris sündinud imiku surma saab pidada mõrvaks.

Prokurör hoiatas seevastu, et neljast mehest ja neljast naisest koosnev vandemeeste kogu ei laseks ennast kliendi kahetsusest haneks tõmmata. «Ta on näidanud oma tõelist palet ja tahab ära kasutada inimeste kergeusklikkust,» toonitas süüdistaja.

«Ei saa öelda, et ta oleks teeselnud,» vastas aga kaitsja, kelle sõnul murdus Fritzl täielikult pärast seda, kui ta nägi oma tütre tunnistusi videolt.

Elisabeth oli kohtus kohal

Samuti kinnitas advokaat seda, et mehe ülekuulamise käigus ilmus suletud uste taga peetud istungile teisipäeval ootamatult ka tema tütar ise. «See oli šokk,» kinnitas advokaat. «Minu klient sai viimasel minutil aru, et Elisabeth istub seal.»

Amstetteni linnakeses elanud pensionieas elektriinsenerile hirmuäratava loo ilmsikstuleku järel kohtuliku psühhiaatrilise ekspertiisi teinud arst soovitas eile koletiseks ristitud vanamehe saata ravile vaimuhaiglasse, sest vastasel korral jäävat alles oht, et ta kordab oma kuritegusid.

Tütre videotunnistuste järel kolmapäeval kogu süü üles tunnistanud Fritzl ilmus neljandal päeval kohtusse juba tuttavas hallis ülikonnas ja sinises särgis, lipsustatult, kuid ei varjanud enam oma nägu suurte siniste kaantega mapi taha nagu esimesel kahel hommikul. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles